Újabb személyeket húzna le a szankciós listáról a magyar kormány

Köztük van Tatárföld elnöke is, aki támogatja az ukrán gyerekek illegális deportálását.

Újabb három embert nem engedne uniós szankciós listára venni Magyarország, köztük az orosz védelmi miniszter helyettesét, valamint az ukrán gyerekek kényszerdeportálását segítő tatár elnököt – értesült a Szabad Európa.

Mint írják, az újabb szankciós körben 71 olyan személyt szankcionálna az Európai Unió Josep Borrell külügyi főbiztos javaslata alapján, akik aktívan segítik Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját. Erről a listáról vetetne le három embert a magyar kormány.

Egyikük Tatyjana Viktorovna Sevcova orosz védelmiminiszter-helyettes, aki az orosz védelmi minisztérium költségvetéséért és a minisztérium pénzügyi tevékenységeiért felel, azaz ő dönt például az Ukrajnában harcoló orosz katonák fizetéséről, a háború finanszírozásáról. Az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália korábban már szankciós listára tette Sevcovát.

A második Vlagyimir Mihajlovics Morozov, az Oroszország és Belarusz közötti összeköttetést biztosító Belarusz Vasutak vezetője, aki az indoklás szerint ebben a minőségében segíti az orosz háborús logisztikát.

A harmadik pedig Rusztam Nurgalijevics Minnyihanov, az egyik orosz tagköztársaság, Tatárföld elnöke, aki arról híresült el, hogy támogatja az ukrán gyerekek illegális és erőszakos deportálását a Tatárföldön található táborokba, köztük a Zelenodolszkij körzetben található Miras táborba, ez pedig – a főbiztos indoklása szerint – sérti az ukrán gyerekek jogait és az ukrán törvényeket.

Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél Rusztam Minnyihanovval, az Orosz Tatár Köztársaság elnökével a Moszkva melletti Novo-Ogaryovo rezidenciáján 2014. április 1-jén. Mihail Klimentyev / Ria-Novosti / AFP