Még egy magyar lehet az új szlovák kormányban

Sajtóhírek szerint Horváth Mihály lehet az Ódor Lajos vezette kabinet pénzügyminisztere.

Zuzana Caputová szlovák államfő (a képen) jövő héten nevezi ki az új kormányt, amelyet Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke vezet majd. A pozsonyi Új Szó azt írja, kiszivárgott néhány név, kik lehetnek a szakértői kabinet további tagjai. A Postoj portál úgy tudja, a pénzügyminiszteri széket a jegybank vezető közgazdásza, Michal Horváth (Horváth Mihály) veszi át.

A távozó kormányfő, Eduard Heger külpolitikai tanácsadója, Miroslav Wlachovský lesz a külügyminiszter. Ő tapasztalt diplomata, dolgozott korábban az amerikai, a dán és a brit nagykövetségen is. Az egészségügyi tárca élére a jelenlegi államtitkár, Michal Palkovič patológus kerülhet.

A gazdasági tárcánál is a jelenlegi államtitkár, Peter Švec léphet feljebb, bár a Topky.sk úgy értesült, itt Peter Blaškovitš, a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség korábbi igazgatója lehet a befutó. A beruházásokért, régiófejlesztésért  felelős minisztérium vezetője Jana Dubovcová volt gyermekjogi ombudsman lehet.

Horváth Mihály, a Szlovák Nemzeti Bank vezető közgazdásza 2020-ban egyik aláírója volt annak a nyilatkozatnak, amelyben nyolc közismert gazdasági szakember sürgette az akkori kormányt, hogy a válságban jóval nagyobb gazdasági mentőcsomaggal segítse a veszélyeztetett társadalmi és gazdasági csoportokat.

Kapcsolódó
Čaputová: Ódor Lajos lesz Szlovákia új miniszterelnöke
A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Zuzana Caputová a szakértői kormány élére Ódor Lajost, a szlovák központi bank (NBS)