Honvédelmi Minisztérium: Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket

A tárca szerint a „háború eszkalációját növelő szállítmányt" nem engedtek át a háború kitörése óta.

Hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket – írta a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön a 24.hu megkeresésére. Lapunk azt követően kereste meg a tárcát, hogy az Átlátszó arról írt, hogy a győri repülőtérről szálltak fel Ukrajnának átadott katonai helikopterek. A lap az Időkép webkamerája által rögzített felvételeket közölt, melyeken ugyanolyan típusú és felségjelzésű helikopterek láthatóak, mint az ugyanazon a héten, Kijevben készült fotókon.

A Honvédelmi Minisztérium válaszában újra a kormány által folyamatosan ismételt paneleket ismertette, miszerint „Magyarország álláspontja nem változott: a kormány továbbra is a béke pártján áll”, illetve „a háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget”.

A tárca továbbá azt írta:

Magyarország továbbra is részt vesz a nemzetközi légiforgalomban, ezért fordulhat elő olyan, hogy katonai, vagy civil reptereken más nemzet katonai légijárművét lefotózzák, amelyek a megfelelő engedélyek birtokában a repülési terveik alapján igénybe veszik az adott reptér szolgáltatásait.

Végül jelezték: „Magyarországról, vagy az ország légteréből Ukrajnába semmilyen, a háború eszkalációját növelő szállítmányt nem engedtünk át a háború kitörése óta”. Szerettük volna megtudni azt is, merre indultak tovább a helikopterek, miért érkeztek Győrbe, illetve kinek a tulajdonai, de ezekre a kérdésekre nem kaptunk választ.

Április közepén egyébként már a kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokra hivatkozva a Politico is írt arról, hogy a magyar kormány lehetővé teszi, hogy a szövetséges államok használják a magyar légteret az Ukrajnába irányuló fegyverszállításra.

A cikkben egy tervet is ismertettek, amely szerint ukrán pilóták a Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába. Ekkor a honvédelmi tárca szintén tévesnek nevezte az értesülést, azt írták: „hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket (…) Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé.