Baleset érhetett egy atombombát egy hollandiai légibázison

Egy prezentációban bukkant fel egy kép, ami alapján elég erős a gyanú, hogy súlyos esetet titkolhatnak.

Balesetben sérülhetett meg egy holland légibázison tárolt amerikai atombomba, derült ki egy hétfőn közzétett jelentésből.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) honlapján közzétett riport szerint a birtokukba került egy felvétel, melyen az látszik, hogy több amerikai katona vizsgál egy láthatóan sérült B61 típusú gravitációs bombát. Úgy tűnik, hogy a bomba hátsó részben egy ütközés következtében deformálódhatott, az így keletkezett látszólagos lyukat pedig rózsaszín ragasztószalaggal fedték le, írja a Guardian.

FAS

Elég véletlenszerű volt, hogy ez a fotó napvilágot látott, ugyanis elsőként egy prezentációban tűnt fel, amit diákmunkára jelentkezők mutattak be az új-mexikói Los Alamosban, az ország egyik legjelentősebb nukleáris létesítményében, a két első atombomba elkészítésének színhelyén. Hogy a kép miként került a birtokukba, arról nincs információ.

A felvételről ezen kívül túl sok mindent nem lehetett tudni, de a szakértők beazonosították, hogy a hollandiai Volkel légibázison készülhetett 2022 végén, amely egyike a hat európai bázisnak, ahol összesen 100 B61 típusú nukleáris gravitációs rakétát tárolnak az Amerikai Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében.

Hans Kristensen, a jelentős vezető szerzője azt írta, fontos kiemelni, hogy nincs hivatalos megerősítés arra vonatkozóan, hogy a kép valóban a Volkel légibázison készült, hogy a B61 formájú bomba valódi-e (vagy csak gyakorlófegyver), illetve hogy a keletkezett sérülést baleset okozta-e (vagy szimuláció).

Hozzátette, ha ugyanakkor beigazolódnak a feltételezéseik, akkor ez lehet az első dokumentált eset Európában, hogy egy nukleáris fegyvert baleset ér egy légibázison.

A nukleáris fegyvereket ért baleseteket – vagy incidenseket, ahogy a szakzsargonban hivatkoznak az ilyen típusú eseményekre – jellemzően titokban tartják. Az amerikai légierő európai képviselete megerősíteni és cáfolni sem tudta az értesüléseket, ahogy a Los Alamos National Laboratory sem kívánt nyilatkozni.

A B61 az egyetlen taktikai atombomba az amerikai fegyverarzenálban. Összesen 100-at tárolnak belőlük Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban. Jelenleg is amerikai tulajdonban állnak, de hat NATO-tagállam, az öt tároló ország és Görögország légierőjét kiképezték a használatukra. Ehhez viszont ellenséges támadás esetén az Amerikai Egyesült Államok, a NATO-tagállamok és a brit miniszterelnök jóváhagyására is szükség lenne.

Az USA 2021 végén készítette el a modernizált B61-12 nukleáris gravitációs bombájának első gyártási egységét, amely a több mint 50 éve szolgálatban lévő ikonikus B61 jelenlegi, elöregedő modelljeit hivatott leváltani. A tömeggyártása ennek a modellnek már el is kezdődött, az első darabok pedig már meg is érkeztek belőle Európába.

Kapcsolódó
Itt érdemes megbújni atomtámadás idején
Számítógépes modellen mutatták be, hogyan élhetünk túl egy atomkatasztófát.