Karácsony Gergely Kijevbe utazott

Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel érkezett az ukrán fővárosba.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel a kijevi főpolgármester, Vitalij Klicsko meghívására érkezett hivatalos látogatásra a háború sújtotta Ukrajnába, közölte Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

Mint írták: a tervezett program szerint a V4-csoport főpolgármesterei Kijev főpolgármesterén kívül magasrangú ukrán tisztviselőkkel, Bucsa város polgármesterével, és vezető uniós diplomatákkal is találkoznak.

A kijevi látogatás célja annak áttekintése, hogy a V4-csoport fővárosai milyen infrastrukturális és humanitárius segítséget tudnak nyújtani az orosz háborús agressziótól szenvedő Kijev városának és az ukrán főváros polgárainak, írták. A delegáció hamarosan nemzetközi sajtótájékoztatót tart Kijevben.

Frissítés:

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala nem sokkal szerda kettő után újabb közleményt küldött, amelyben azt írják, Karácsony Gergely a Kijev, Pozsony, Prága és Varsó városvezetőivel tartott nemzetközi sajtótájékoztatón szolidaritását fejezte az orosz agressziót elszenvedő ukrán néppel és Kijev lakosságával. Karácsony Gergely beszédében hangsúlyozta: „Budapest Ukrajna mellett áll. A magyar kormány nem azonos Magyarországgal. Bár a magyar kormány gyakran a háborús agresszor Putyin elnök érdekeinek megfelelően cselekszik, magyarok millió, köztük sok budapesti fejezi sokféleképpen a szolidaritását a megtámadott Ukrajnával, és utasítja el, hogy összemossák az agresszort az áldozattal. Miközben a magyar kormány a béke fontosságáról beszél, nem teszi hozzá azt, ami egyértelmű, és amit ma megerősíthettem ukrán tárgyalópartnereimnek: béke csak akkor lehetséges, ha az ukrán nép háborús erőfeszítései sikerre vezetnek, ha helyreáll Ukrajna területi szuverenitása és az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét.”

Az Énbudapestem.hu beszámolója szerint Kijev polgármestere elmesélte, hogy pár hete a városban teljes áramszünet volt.

„Reggel felkeltem, próbáltam villanyt kapcsolni, de nem sikerült. Minden hideg volt, a mosdóban nem folyt a víz. Nem volt internet, hívást nem lehetett indítani. Ilyenkor semmi sem működik. Minden kávézó és étterem zárva. A boltban semmit nem tudsz venni, nem működik a pénztár. Ha nincs 24 órán át elektromosság, víz sem lesz, mert befagynak a csövek. Kritikus helyzetben fontos a barátság. Köszönjük a generátorokat, a buszokat, minden segítséget!” – mondta

Klicsko megfogalmazása szerint „embereink, polgáraink élete nemcsak a mi, hanem az önök kezében is van”.

„Mínusz 10-30 fokok jönnek. Segítség nélkül nem tudjuk ezt túlélni. Pár napja voltam a harctéren, a teljes megsemmisülést láttam. De az emberek nem mennek el, mert ez az otthonuk. Nagyon boldog vagyok, hogy itt vagytok” – mondta beszéde alatt először mosolyogva.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán egy fotó is mejelent, amelyen a városvezetőkkel látható.