Kell egy kiút a külpolitikai zsákutcából

Mindössze egy éve van az Orbán-kormánynak, hogy hiteles szövetségesnek mutatkozzon, különben a helyzete kilátástalanná válhat – írja Bartha Dániel és Inotai Edit.

A magyar kormány elment a falig, de most ideje elgondolkozni azon, hogy talál vissza a szövetségeseihez. Az elmúlt években ad hoc intézkedések vezérelték a külpolitikát, eltűntek a stratégiai célok: a tévutak árát most fizetjük meg, nemcsak súlyos imázsvesztéssel, hanem konkrét eurómilliárdok formájában. A külpolitikai irányvesztés amellett, hogy szakpolitikai hiba, az ország és a következő generáció jövőjét teszi kockára. Hiszünk abban, hogy még nem késő változtatni, és létrehozható egy új külpolitikai nemzeti minimum.

Az elmúlt években a kormány számtalan alkalommal tagadta, hogy külpolitikailag elszigetelődött volna. Sokáig valóban védőhálót jelentett a szoros kapcsolat Angela Merkellel, Boris Johnsonnal és Donald Trumppal, az európai néppárti tagság is jelentős mozgásteret biztosított, és a kisebb országok vezetői közül az osztrák Sebastian Kurz, a cseh Andrej Babis, a szlovák Robert Fico, majd Peter Pellegrini, illetve a szlovén Janez Jansa is megbízható szövetségesnek bizonyult. A felsorolt vezetők távoztak a hatalomból, a Fidesz pedig távozott az Európai Néppártból. A várt nemzetállami fordulat, Orbán Viktor potenciális szövetségeseinek előretörése – Olaszországot leszámítva – elmaradt.

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI – Orbán Viktor és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökének találkozója Brüsszelben 2021. június 23-án.

A stratégiai szövetségek megkopásával hangsúlyosabbak lettek a kapcsolatok a kevésbé demokratikus, egzotikus és posztszovjet országokkal, valamint az európai politika szélsőséges és nemzetközi értelemben elszigetelt figuráival. Ezek azonban csak arra alkalmasak, hogy elfedjék a helyzet súlyosságát. Biztonságos hátteret sokáig a V4 jelentett, azon belül is leginkább a magyar-lengyel kapcsolatok, ami az EU-n belüli mozgástér fenntartása és az Európai Tanács esetleges Magyarországgal szembeni eljárása során szükséges vétó miatt volt rendkívül fontos.

Az ukrán-orosz háború azonban gyökeresen megváltoztatta a helyzetet. A magyar-lengyel kapcsolatok rendkívüli módon sérültek, az eddig is inkább tartózkodó cseh-szlovák tandem pedig behúzta a politikai együttműködés kézifékjét. Ezzel párhuzamosan a magyar kormány fokozatosan értékelte fel a magyar-orosz és magyar-kínai kapcsolatokat, miközben minden józan – gazdasági, biztonságpolitikai és történelmi érv – az euroatlanti szövetség megerősítése mellett szól.

A lengyelek támogatására bizonyos EU-s intézményeket és költségvetést érintő kérdésekben még számíthatunk, de a közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi varsói kormánykoalíció vesztésre áll, így rendkívül szűk a határidő az irányváltásra.

Mindössze egy éve van az Orbán-kormánynak, hogy hiteles szövetségesnek mutatkozzon, különben a helyzete kilátástalanná válhat.

Hogyan lehet váltani?

Váltani kell. Nincs alternatíva, nem kellenek hidak és nem kellenek béketárgyalók. Ezek hibás szerepek, amelyek semmilyen eredményt sem hoznak.

Szerkezeti átalakítások

Varga Jennifer / 24.hu – Szijjártó Péter érkezik bizottsági meghallgatására 2022. május 18-án a Parlamentben.

Hitelesség visszaállítása

Partnerek

Kezdeményezések

Egyetértünk a kormánnyal abban, hogy a nemzeti érdekek képviselete alapvető fontosságú. Magyarország nemzeti érdeke, hogy demokratikus alapokon álló, megbízható szövetségesei legyenek a világban és elsősorban az Európai Unióban.

A partvonal mentén nem lehet meccset nyerni.

 

Bartha Dániel igazgató,

Inotai Edit vezető kutató

Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy (CEID)