Boris Johnson megszakította a nyaralását, hogy újra kormányfő legyen

Pedig alig két hónapja kényszerült lemondásra.

Boris Johnson Liz Truss brit kormányfő lemondása után megszakította karibi vakációját és szombaton visszatért Londonba. Egyik közeli politikai szövetségese, Sir James Duddridge külkereskedelmi államtitkár a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Johnson neki már jelezte, hogy indulni kíván a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, amivel visszatérhet a miniszterelnöki posztra.

A BBC szombati összesítése szerint eddig 50 konzervatív alsóházi képviselő jelentette be nyilvánosan, hogy Boris Johnson indulását támogatja. Johnson kampánystábja szombat délután azt közölte, hogy a volt miniszterelnöknek is megvan a száz frakciótámogatója. A BBC azonban hangsúlyozta, hogy ez sokkal több, mint az általa vezetett listán szereplő támogatók száma.

A brit közszolgálati médiatársaságnak nyilatkozó konzervatív frakciótagok közül is sokan elvetették a Johnson környezetéből érkező közlést a száz támogató összegyűjtéséről. Az egyik tory képviselő “teljes képtelenségnek”, többen “badarságnak”, “teljes ostobaságnak” nevezték a bejelentést.

Boris Johnsonon kívül Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Penny Mordaunt indulhat a kormányfőséget jelentő pártvezetői pozícióért. Rishi Sunak elsőként szerezte meg a jelöltséghez szükséges legalább száz frakciótag ajánlását, szombat estéig 112 képviselő állt mögötte. Penny Mordaunt pedig szombat estig 21 képviselőtársa támogatását tudhatja magáénak.