Von der Leyen vázolta a brüsszeli javaslatokat a gázárak letörésére

Jöhet az energetikai szolidaritás.
Kapcsolódó cikkek

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden sajtótájékoztatón ismertette az Európai Bizottság új, az energiaárak mérséklését és az ellátás biztonságát garantálni kívánó javaslatait.

A hvg.hu tudósítása szerint ezek közül a legfontosabb az úgynevezett gázársapka bevezetése, amely limitálná a földgáz beszerzési árát az európai piacokon. A felvetések közül végül a viszonylag limitált, kizárólag a TTF holland gáztőzsde árfolyamát érintő, dinamikus, tehát a világpiaci árakat figyelembe vevő modellre tennének javaslatot ideiglenesen, csak erre a télre. Ennek alapvetéseit terjesztenék most az Európai Unió Tanácsa elé, és ha ezeket elfogadják, konkrét javaslatcsomagot terjesztenének be.

A gyakorlatban ez azt jelenti a lap cikke szerint, hogy a tél folyamán azok a gázbeszerzések amelyeket a TTF alapján áraznak, tehát lényegében a vezetékes, köztük az orosz gáz árát az unió egy, a piaci folyamatokhoz viszonyítva változó ársapkával szabályozná.

Von der Leyen megjegyezte ugyanakkor, hogy a már megkötött hosszútávú szerződéseket nem érinti az ársapka, kizárólag az új beszerzéseket.

A cseppfolyósított gázra nem vonatkozna a mostani ársapka, az EB elnök szerint itt külön lépésekre lenne szükség. Von der Leyen bejelentette, hogy dolgoznak egy, az LNG-re vonatkozó új, európai indexállás megalkotásán, ami reményeik szerint a következő gáztároló feltöltési időszakra lépne életbe.

Von der Leyen jó hírként értékelte, hogy a gáztározók Európa szerte 93 százalékra vannak töltve, és az energiafelhasználást is sikerült uniós szinten 15 százalékkal visszaszorítani. A bizottság reményei szerint, ha minden így halad tovább, az EU jóval a 2027-30-as céldátum előtt függetlenedhet az orosz gáztól.

A bizottság mindezen kívül garantálttá és kötelezővé tennék az EU tagállamok közötti energetikai szolidaritást, tehát, hogyha valahol ellátási gondok vannak, az unió más tagállamai segítenék a bajba jutott országot. Ez eddig kétoldalú szerződésekkel működött volna, de a bizottság által javasolt 40 tagállamok közti bilaterális szerződésből csak hatot kötöttek meg eddig, ezért javasolnak uniós szintű vállalásokat, írja a hvg.hu.