Lemondott a lengyel EU-ügyi miniszter

Egyben kinevezték a miniszterelnöki hivatal új vezetőjét.

Elfogadta szerdán Andrzej Duda lengyel elnök az európai uniós ügyekért felelős miniszter, Konrad Szymanski lemondását, akinek utódját egyelőre nem jelölték ki. Az államfő egyúttal kinevezte Marek Kuchcinskit, a szejm külügyi bizottságának elnökét, volt házelnököt kormányfői hivatalt vezető miniszternek – írja az MTI.

A lemondás és a kinevezés a reprezentációs célokat szolgáló varsói elnöki palotában, a Belwederben tartott ünnepségen, Mateusz Morawiecki miniszterelnök részvételével zajlott le.

Szymanski tárca nélküli miniszterként foglalkozott az EU ügyeivel. Szerdán a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban jelentette be távozását, amelyről korábban – mint mondta – Morawieckivel egyezett meg. Úgy vélte, hogy sok kérdésben sikerült enyhítenie a Varsó és Brüsszel közötti, jogállamisági kérdéseket is érintő vitán, a további rendezést viszont szerinte csak „egy új, személyzeti ügyeket is érintő nyitás segíthetné elő”.

Kommentárok szerint Szymanski engedékenyebb álláspontra helyezkedett a Brüsszellel zajló tárgyalásokon, mint amilyet például Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, az egyik kisebb kormánykoalíciós párt elnöke képvisel.

Augusztus elején Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke is kijelentette: Brüsszellel tárgyalva Lengyelország maximális jóakaratot és kompromisszumkészséget mutatott, de mivel Brüsszel a lengyel engedmények ellenére sem hajlandó kifizetni a helyreállítási alap Varsónak járó pénzeit, pártja kénytelen felülvizsgálni kapcsolatát az EU-val.

Szymanski utódját Andrzej Duda szerdán nem nevezte ki. Sajtóértesülések szerint a posztra Szynkowski vel Sek jelenlegi külügyminiszter-helyettest jelölhetik.

Marek Kuchcinski a kormányfői hivatal miniszteri rangú vezetőjeként Michal Dworczykot váltja, aki múlt pénteken jelentette be lemondását tisztéről, de tárca nélküli miniszterként a kormány tagja marad.

Kuchcinski a szejm külügyi bizottságának jelenlegi elnöke, a kormányfrakció elnökhelyettese, valamint a szejm lengyel-magyar baráti tagozatának elnöke. Ő irányította a 2018-ban alapított varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézetről szóló törvény előkészítését. Az ezredfordulón kezdeményezte a Kárpátok Európája nevű, azóta magyar politikusok részvételével is rendszeresen megtartott, a regionális együttműködés megerősítését és intézményesítését célzó konferenciasorozatot. 2018-ban a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki.