Az iráni hatóságok szerint nem ütések okozták Mahsza Amini halálát

A kurd nő halála után országszerte tüntetések robbantak ki, és Amini ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet.

Egyéb betegségek okozta agyi oxigénhiány, és nem verés okozta Mahsza Amini, az iráni erkölcsrendészet őrizetében meghalt fiatal kurd nő halálát a pénteken közzétett halottkémi szemle szerint – írja az MTI.

A halál nem fejre vagy más létfontosságú szervre mért ütés miatt állt be

– jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség orvosszakértői forrásokra hivatkozva, melyekben megemlítik, hogy Amininek 2006-ban agyműtéte volt.

A 22 éves nőt szeptember közepén vette őrizetbe az erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Amini három napja volt a fogolytáborban, amikor szívrohamban meghalt. Legalábbis ezt állítják az iráni belbiztonsági erők, de a családja ezt vitatja, mivel a lány teljesen egészséges volt. Sokak szerint a lány halálának oka, hogy a rendőrök annyira brutálisan megverték, hogy kómába esett, majd meghalt.

Szemtanúk szerint Aminit megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Három nappal később meghalt egy teheráni kórházban.

Halála nyomán országszerte tüntetések robbantak ki, és Amini ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A konfliktusról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Megbuktathatja-e az iráni rezsimet a női jogok iránti érzéketlensége?
Évek óta nem látott tiltakozási hullám bontakozott ki Iránban, miután egy fiatal kurd nő életét vesztette a hatósági fogva tartása során. A következő napok sorsdöntők lesznek: kiderül, hogy a rezsim tudja-e kezelni a válságot, vagy a tüntetések felkeléssé változnak.