Egy holland város lesz az első, ahol a globális felmelegedés miatt betiltják a húsreklámokat

Haarlemben 2024-től üdülési célú repülőutakat és a benzines autókat sem lehet majd hirdetni.

Egy holland város lesz az első a világon, amely a fogyasztás visszafogása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében betiltja a húsokkal kapcsolatos hirdetéseket a közterületeken – írja a Guardian.

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, 160 ezer lakosú Haarlem 2024-től lépteti életbe a tilalmat, miután a hús is felkerült a klímaválsághoz hozzájáruló termékek listájára.

Két év múlva a haarlemi tömegközlekedési eszközökön és nyilvános tereken lévő képernyőkön sem lehet majd hirdetni. Az indítványt a GroenLinks párt tanácsosa dolgozta ki. Ziggy Klazes a Haarlem105 rádiócsatornának azt mondta:

Nem arról van szó, hogy beleszólunk abba, hogy az emberek mit süssek a saját konyhájukban. Ha továbbra is húst akarnak enni, rendben. Viszont az sem lehet, hogy mondjuk az embereknek, hogy klímaválság van, és közben bátoríthatjuk is őket, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek a bajok okozói.

A lap emlékeztet arra, hogy az újabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásának egyharmadáért, a hústermelés ezen belül is kétszerese a növényi alapú élelmiszerek előállítása által okozott szennyezésnek. Az állattenyésztés nagy mennyiségű metánt termel, amely egy erős üvegházhatású gáz, a szén-dioxidot felvevő erdőket pedig sok esetben az állatok legeltetése miatt vágják ki.

A hirdetési tilalom egyébként nem csupán a hústermékekre terjed ki, hanem az üdülési repülésekre, a fosszilis üzemanyagokra és a fosszilis üzemanyaggal működő autókra is. A tilalmat azért csak 2024-ban vezetik be, mert sok tilalom alá eső terméket értékesítő cégekkel vanj elenleg még élő szerződése a városnak.