A lengyel elnök szerint Magyarország és Lengyelország útja kettéváltak

Rég látott mélyponton a lengyel-magyar kapcsolatok.

Meg tudom erősíteni Orbán Viktor szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak

– jelentette ki Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédének arra a részére utalt, amelyben a V4-ek kapcsolatáról és azon belül is Lengyelországról beszélt – írja a a Notes from Poland, amit a 444 szemlézett.

Orbán  hosszasan értekezett arról, hogy a háború megrázta a V4-együttműködésnek tengelyét adó lengyel–magyar kapcsolatot.

A magyar–lengyel kapcsolatokban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele, hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják

– vélekedett Orbán Turnádfürdőn.

Morawiecki hozzátette, hogy Lengyelország nem vész részt a háborúban, ugyanis azt az ukránok vívják meg. „Lengyelország fegyvereket szállított, ahogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és sok más ország is” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

A lengyel-magyar kapcsolatok az orosz-ukrán háború kitörése óta rég látott mélyponton vannak. A lengyel kormánypárt, a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski áprilisban Magyarország „oroszbarátságáról” elmondta, hogy

Nem folytathatjuk a korábbi együttműködésünket, ha ez így megy tovább.