Közösen lépne fel Izrael és az USA az iráni atom ellen

Joe Biden és Jair Lapid kötelezettségvállalást írt alá Irán atomhatalmi törekvése megakadályozása érdekében.

Joe Biden amerikai elnök és Jair Lapid izraeli miniszterelnök csütörtökön közös kötelezettségvállalást írt alá Jeruzsálemben az iráni atomfegyverek elleni fellépésről.

Nem engedjük Iránnak, hogy atomfegyverhez jusson

– mondta Biden a nyilatkozat aláírását követő sajtótájékoztatón.

A csütörtöki nyilatkozat megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael regionális katonai erejét, és azt a képességét, hogy „önerejéből megvédje magát – írja a Reuters.

„Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy ennek a kötelezettségvállalásnak szerves részét képezi az az elkötelezettség, hogy soha nem engedi meg Iránnak, hogy nukleáris fegyverhez jusson, és kész a hatalmának minden elemét felhasználni érdekében” – áll a nyilatkozatban.

„Az egyetlen módja, hogy megállítsák Irán atomhatalmi törekvéseit, ha Irán tudja, hogy a szabad világ erőszakot fog alkalmazni”

– közölte az aláírási ceremónia után izrael ideiglenesen kinevezett miniszterelnöke.

Irán a nyilatkozatot egyelőre nem kommentálta, de Nasszer Kanaani, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerdán azt közölte, hogy hamarosan bejelentik a nukleáris tárgyalások következő fordulójának időpontját és helyét. Ezek a tárgyalások a 2015-ben megkötött, majd később Donald Trump amerikai elnök által egyoldalúan felmondott Iráni Atomalku (JCPOA) helyreállítására irányulnak.

Az egyezményt még 2015-ben, a demokrata Barack Obama elnöki ciklusa alatt kötötte meg hat nagyhatalom, az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína, ám ezt 2018-ban a republikánus Donald Trump egyoldalúan felmondta, kiléptette belőle az USA-t, egyúttal szankciókat vezetett be, melyek megingatták az egész egyezmény hatékonyságát.