Balkáni és közép-európai országok előznek bennünket demokráciában

Kijött a Freedom House 2022-es jelentése.

Az előző évhez képest romlott Magyarország helyzete a demokrácia szempontjából – derül ki a Freedom House 2022-es jelentéséből, amelyet a 444 szemlézett. Az amerikai központú non-profit civil szervezet, amely a demokrácia és a politikai szabadságjogok helyzetének monitorozásával foglalkozik, úgy ítélte meg, hogy Magyarország rontott a médiafüggetlenség területére vonatkozó mutatóján, így most 3,68-as összesített mutatóval rendelkezik.

Mivel minél magasabb a szám, annál jobb állapotban van a demokrácia, így Szerbia (3,79), Albánia (3,75), Észak-Macedónia (3,82), de Bulgária (4,50), Románia (4,36), valamint a visegrádi országok is demokratikusabbnak számít, mint hazánk.

A jelentés megállapította azt is – emeli ki a 444 –, hogy a hibrid rezsimek vezetői között olyan, demokráciákban megválasztott állam- és kormányfőket találunk, akik a hatalom tényleges monopolizálása érdekében feladták a liberális demokratikus elvek iránti elkötelezettségüket, és példaként hozzák Orbán Viktort.

Fontos megállapítása a jelentésnek az is, hogy a XXI. században először a régióban az uralkodó berendezkedés már a hibrid rezsim, nem pedig a hagyományos értelemben vett demokrácia.