Kaczynski kritikája után Orbán elítélte a bucsai tömegmészárlást

És támogatja a nemzetközi vizsgálatot.

Orbán Viktor miniszterelnök természetesen elítéli a bucsai tömegmészárlást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton. Magyarország mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, melynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit – ez Orbán álláspontja.

A sajtófőnök szerint Orbán Viktor szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján is világosan fogalmazott, „ez egy háború, amit az oroszok indítottak, megtámadták Ukrajnát, és ez egy agresszió”.

Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog is Igazságosság (PiS) elnöke pénteken egy interjúban kritizálta Orbán Viktort, amiért szerinte nem volt hajlandó elítélni Oroszországot az ukrajnai Bucsában elkövetett gyilkosságok miatt.

Orbán szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy azonnali tűzszünet elrendelésére kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, azonban nem volt hajlandó elítélni Oroszországot a Bucsában megölt civilek miatt, mondván, hogy előbb alapos vizsgálatra van szükség.

Kaczynski emiatt pénteken kijelentette:

Ha Orbán azt mondja, hogy nem látja, mi történt Bucsában, akkor azt kell neki tanácsolni, hogy forduljon szemorvoshoz.

Kapcsolódó
Kaczynski: Ha Orbán nem látja, mi történt Bucsában, akkor szemorvoshoz kéne fordulnia
A lengyel miniszterelnök-helyettes szerint ha ez így folytatódik, akkor nem tudnak úgy együttműködni a magyar kormánnyal, mint korábban.