Már a légitársaságok is menekülnek Ukrajnából az orosz fenyegetés miatt

Több gépet külföldön helyeztek el, az utasokat inkább buszokkal szállították Kijevbe.

Az Ukraine International Airlines (UIA) ukrán légitársaság külföldre menekítette egyes repülőgépeit az orosz invázió kockázata miatt. A kijevi székhelyű légitársaság külföldi hírügynökségeknek küldött el egy nyilatkozatot, amiben mások mellett azzal indokolta a lépését, hogy a biztosítótársaságok megszüntették egyes járatainak biztosítását az ukrán légtérben.

„Az UIA erőfeszítéseket tesz és tárgyalásokat folytat a biztosítócégekkel, az ukrán infrastrukturális minisztériummal és az állami légiközlekedési hatósággal egy kölcsönös megállapodás reményében” – idézi az MTI az ukrán nemzetközi légitársaság nyilatkozatát.

Eszerint a lízingcégek kérésére öt Boeing 737-800 típusú repülőgépet Spanyolországba, két másik utasszállítót pedig „tervszerű műszaki karbantartásra” Szerbiába vittek.

A vállalat több mint 25 gépből álló flottával rendelkezik, ám a világ legtöbb légitársaságához hasonlóan a repülőgépek a lízingcégek tulajdonában vannak. A többi gép áthelyezéséről egyelőre nincsenek információk.

A légijáratok biztosításának megszüntetése miatt a SkyUp ukrán légitársaság is módosított egy gépe útvonalán.  A Madeirából Kijevbe induló járatot a szomszédos Moldova fővárosába, Chisinauba kellett átirányítaniuk, ahonnan az utasokat buszokkal szállították az ukrán fővárosba.

A Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat szerint a British Airways (BA) Londonból ázsiai országokba induló járatai hétfőn elkerülték Ukrajna területét. Ugyanennek a szolgálatnak az adatai azt mutatták, hogy az ukrán légtérben egy amerikai Global Hawk felderítődrón járőrözött.

A kijevi vezetés vasárnap esti rendkívüli ülését követően 183 milliárd forintnak megfelelő pénzügyi garanciát jelentett be a légi közlekedés biztosítására. Nem sokkal korábban a KLM holland légitársaság felfüggesztette Ukrajnába induló összes járatát, és a német Lufthansa is fontolgat egy ilyen lépést.