Ukrajna 2,5 millió embert mozgósíthat egy orosz invázió esetén

Zelenszkij elnök szerint az ukránok csak magukra számíthatnak.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerint most 122 ezer orosz katona állomásozik a határ közvetlen közelében és Moszkva bármikor provokációt indíthat, de ahhoz komoly előkészületekre lesz szükség – írja az Ukrajinszka Pravda alapján az Ukrinform.hu.

Olekszij Danilov úgy fogalmazott: egy átfogó invázió előjeleit nem nehéz észrevenni, a felkészülési időszak – amely az egész világ szeme előtt fog történni – háromtól hét napig tarthat. Az RNBO titkára közölte: Ukrajnában 2,5 millió embert mozgósíthatnak az orosz invázió esetén. Kelet-Ukrajnában az orosz zsoldosok ellen 420 ezren szereztek harci tapasztalatot, és egymillió embernek van  vadászengedélye – tette hozzá.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter korábban azt mondta: jelenleg nincs szükség mozgósításra az orosz invázió veszélye miatt. Szerinte a társadalomban felgyülemlett feszültség miatt akár egy „kiképzési mozgósítás” meghirdetése is pánikot kelthetne. Mint mondta, az önkéntes területvédelmi egységek megalakítása lehet a megoldás.

Az államfő kedden a parlamentben arról beszélt, hogy a nemzetközi támogatások ellenére az ukránok csak magukra számíthatnak – közölte a Kárpát.in.ua. Volodimir Zelenszkij azt üzente, Ukrajna problémáinak megoldásában saját erejükre kell hagyatkozniuk.

Az államfő hangsúlyozta, Ukrajnának sok barátja van.

De a barátoknak megvan a saját hazájuk. Így Ukrajnát senki sem fogja helyettünk felépíteni, megvédeni, megőrizni, felemelni. Csak magunkra kell hagyatkoznunk.

Volodimir Zelenszkij emlékeztetett rá, Ukrajna a függetlenségét is így nyerte vissza. Szerinte fontosabb, hogy az ukránok szeressék magukat és ne próbáljanak tetszeni másoknak, amikor kiállnak nemzeti érdekeik mellett.

Kapcsolódó
Ukrajnában már gyerekeket okítanak arra, hogyan használják a gépfegyvereket
Egy nagy csapat fiatalnak tartottak terepgyakorlatot Kijevben.