Kazahsztáni tüntetések: 164 halott, köztük 3 gyerek

A tüntetések az üzemanyagárak meredek emelkedése miatt törtek ki. Több mint hatezer embert tartóztattak le.

A kazahsztáni hatóságok közlése szerint 164-en vesztették életüket az országot a múlt héten megrázó zavargásokban, köztük három gyerek – írja a The Guardian. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a halottak közül 103 Almatiban, az ország legnagyobb városában haltak meg. Korábbi hírek szerint a katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre.

A tüntetések országszerte zajlottak a héten, ám vasárnap Erlan Turgumbajev belügyminiszter azt mondta, sikerült országszerte stabilizálni a helyzetet. Majd Sultan Gamaletdinov védelmi miniszterhelyettes nyilatkozta, hogy a terrorelhárító egységek addig folytatják munkájukat, amíg „a terroristákat teljesen kiiktatták és visszaállítják a kazah alkotmányos rendet”. A hatóságok szerint a következő napokban az élet „visszatér a normális kerékvágásba”. Almatiban a hatóságok bejelentették, hogy a tömegközlekedés egy része hétfőn újraindul.

A rendőrség által őrizetbe vett személyek száma tovább emelkedik, a rendőrség jelentése szerint eddig 6044 személyt fogtak el. Az elnöki hivatal pedig közölte, hogy a rendfenntartó szervek visszavették az irányítást a legfontosabb épületek felett, és az orosz vezetésű csapatok őrzik a kulcsfontosságú létesítményeket.

A tüntetések múlt vasárnap kezdődtek az ország nyugati részén az üzemanyagárak meredek emelkedése miatt, és gyorsan átterjedtek Almatira és más városokra is. Szerdán heves összecsapások kezdődtek, férfiak csoportjai elfoglalták a repülőteret és megrohamozták a kormány épületeit. A helyszínen sokan arról számoltak be, hogy úgy tűnik, erőszakos szervezett csoportok vették át a tüntetés uralmát.

Kapcsolódó
Az orosz külügyminisztérium segít az Almatiban ragadt magyarok evakuálásában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap megállapodott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy az orosz külügyminisztérium segít