Nők eladására fejlesztett netes alkalmazást, de letartóztatták

A gyanú szerint egy húszéves indiai mérnökhallgató áll az app mögött, amely több mint száz muszlim nőt kínált „eladásra”.

Az indiai rendőrség közölte, hogy letartóztattak egy húszéves férfit, akiről kiderült, hogy olyan alkalmazást hozott létre, amely muszlim nők képeit osztotta meg virtuális „árverés” céljából. A hatóság vallási hovatartozás okán elkövetett gyűlölet-bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az AlJazeera hírportálja szerint a nyílt forráskódú alkalmazás a Microsoft tulajdonában lévő Github platformon volt elérhető, és több mint száz nőről osztott meg képeket a beleegyezésük nélkül. Az alkalmazást egy héttel ezelőtt távolították el.

Az újdelhi rendőrség csütörtökön közölte, hogy az ügyben őrizetbe vettek egy mérnökhallgatót. Mumbai rendőrei, akik szintén nyomoznak az alkalmazás után, a héten további három embert vettek őrizetbe: két huszonegy éves mérnökhallgatót és egy tizenkilenc éves nőt. Mint közölték, azt vizsgálják, hogy vajon az alkalmazás – amely ténylegesen nem hajtott végre árveréseket – egy „nagyobb művelet” része-e. Annyi mindenesetre már kiderült, hogy a célpontok között több ismert indiai muszlim újságírónő volt. Egyikül az ügyben feljelentést is tett.

A @DelhiPolice mai letartóztatása után remélem, hogy a muszlim nők – köztük a hozzám hasonló újságírók – zaklatásának felelőseit végül elkapják és megbüntetik

– írta az újságírónő csütörtökön a Twitteren.

A Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet „abszolút vérfagyasztónak” nevezte az alkalmazást, és az indiai hatóságokat gyors intézkedését sürgette. A Reuters hírügynökségnek egy névtelenséget kérő indiai rendőrségi alkalmazott azt mondta, hogy az ügy tizenkilenc éves női gyanúsítottja szélsőjobboldali hindu felhasználókkal lépett kapcsolatba, miután tavaly letette az érettségit. Állítása szerint a gyanúsított azt mondta, hogy tettei hindu jobboldali ideológián alapulnak.

Az 1,3 milliárd főt számláló India lakosságának mintegy tizennégy százaléka tartozik a muszlim kisebbséghez. A vallási hovatartozáson alapuló gyűlölet-bűncselekmények és erőszak Narendra Modi miniszterelnök 2014-es hatalomra kerülése óta harapódzott el az országban. Tavaly júliusban egy hasonló alkalmazás közel nyolcvan muszlim nőt kínált „eladásra”. Abban az ügyben még nem történt letartóztatás.