Hazaárulással gyanúsították meg az előző ukrán elnököt

Az ukrán hatóságok szerint Petro Porosenko az orosz szakadárokkal üzletelhetett.
Kapcsolódó cikkek

Hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsították meg Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert a hatóságok szerint illegális szénkereskedelmet folytatott a Donyec-medencei szakadár “népköztársaságokkal” – hozta nyilvánosságra az ukrán Állami Nyomozó Iroda.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülései szerint levélben, a címére juttatták el a meggyanúsításáról szóló iratot, mivel Porosenko nem vette át személyesen. A nyomozóiroda közleménye szerint Porosenkót – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke – azzal gyanúsítják, hogy többek mellett orosz felsővezetőkkel együttműködve, “összeesküvésben” segítette a donyecki és a luhanszki szakadár “népköztársaságokat”.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken működő szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak. Porosenkót azzal gyanúsítják, hogy illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, ily módon “terroristákkal” működött együtt. Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Az 56 éves Porosenko ügyvédje koholtnak nevezte a védence elleni vádakat. Elmondta, hogy Porosenko nem tudta átvenni az iratot a meggyanúsításáról, mert Varsóban van egy konferencián. De ezt a nyomozók is tudhatták – jegyezte meg a jogász.

Ugyancsak illegális szénkereskedelem miatt indítottak az ukrán hatóságok nemrégiben vizsgálatot Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarcha ellen is – számolt be az MTI.