Posztumusz kegyelmet kaptak az évszázadokkal ezelőtt kivégzett boszorkányok

Közel 300 év után lett tisztára mosva a nevük.
Kapcsolódó cikkek

Közel 300 év után posztumusz kegyelmet kapott több ezer nő és férfi, akiket Skóciában boszorkánysággal vádoltak 1563 és 1736 közt – írja a Daily Mail. Az érintetteket akkoriban változatos bűncselekményekkel vádolták, többek közt azzal, hogy másnaposságot és viharokat idéztek elő, bagollyá változtak, hogy az ördöggel kvaterkázzanak, és hogy elsüllyesztették VI. Jakab király hajóit. A közel 4000 vádlott felét kivégezték, 85 százalékuk nő, vagy fiatal lány volt.

A kegyelemről a skót parlament hozott döntést. A petíciót Claire Mitchell QC kezdeményezte, aki a bocsánatkérésért és az áldozatok hivatalos emlékművéért kampányoló skóciai boszorkányok csoportot vezeti, és szerette volna elérni, hogy az érintettek nevét tisztára mossák.

A boszorkányokkal szembeni félelmet évszázadokkal ezelőtt a vallás táplálta, a katolikus egyház rendelte el, hogy égessék el őket máglyán az eretnekekkel együtt. A skóciai IV. Jakab által elfogadott boszorkánytörvények nyomán országosan kezdték el keresni és üldözni a boszorkányokat, ez volt a nagy 1597-es skót boszorkányüldözés. A skót történelemben ez volt a második az öt nemzeti boszorkányüldözés közül.