Magyarország az uniós vakcinabeszerzésről tárgyal az omikron miatt

Az EU több mint 180 millió dózist rendel.

Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal,

közölte a Portfolio megkeresésére a Koronavírus Sajtóközpont. A lap azután kereste meg a kormányzati szervet, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön bejelentette: a tagállamok döntése alapján az Európai Unió több mint 180 millió dózist rendel a Pfizer/BioNTech omikronra specializált variánskövető vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve.

A cikk szerint a most eldöntött és bejelentett uniós megrendelés alapján március végére-április elejére lehet készen ez a variánskövető vakcina, amit feltehetően leghamarabb április-május körül tud engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hiszen azt ígéri, hogy jórészt a kifejlesztéssel párhuzamosan vizsgálja a készítményt.

A hírportál felidézi, hogy a májusban aláírt harmadik Pfizer-vakcina rendelési szerződésből egyedüli tagállamként Magyarország maradt ki arra hivatkozva, hogy rengeteg vakcinánk van és 2022 nyara-ősze körülre úgyis termelésbe áll a debreceni oltóanyaggyár. A helyzet akkor változott meg, amikor engedélyezték a Pfizer 5 – 11 éves korosztálynak szóló vakcináját, és Magyarország az EU-s beszerzés segítségével rendelt belőle. A Portfolio megjegyzi, hogy a debreceni vakcinagyár leghamarabb 2023-ban oldhatja meg az ország vakcinaellátását, azonban mRNS-oltásokat nem fog tudni előállítani.

Kapcsolódó
Magyarország visszalép az uniós vakcinabeszerzési programba
Így további Pfizer vakcinákat tudunk venni, pedig májusban otthagytuk a közös uniós vásárlást.