Élve égettek el fiatal civileket mianmari katonák

Az emberégetés legfiatalabb áldozata egy tizennégy éves gyerek volt.

Tizenegy falusit, köztük hat kamaszt gyújtottak fel élve az ország északnyugati részén mianmari katonák kedden – írja helyi forrásokra és szemtanúk beszámolóira hivatkozva az MTI. A közösségi médiában megjelent felvételeken és fényképeken elszenesedett holttestek voltak láthatók hátrakötött kézzel.

Médiaértesülések szerint száz katona rohanta le a mianmari Szagaing térségben található Don Taw faluját kedd reggel.

Az egyik áldozat családtagja arról számolt be, hogy a huszonkét éves testvérét, aki egyetemi hallgató volt, menekülés közben fogták el a katonák, mielőtt megölték.

A 2021 áprilisában a katonai junta ellenzékéből alakult csoport, azt úgynevezett nemzeti egységkormány egyik szóvivője nyilvánosságra hozta a meggyilkoltak névsorát. A legfiatalabb áldozat mindössze tizennégy éves volt. A szóvivő közleményében azt írta: a hadsereg tevékenysége kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával hajtott végre erőszakos hatalomátvételt, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Csí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást az NLD nyerte. A puccs óta az országban káosz és erőszak pusztít, a hadsereg pedig máig tartó könyörtelen támadásokat indított a tiltakozó lakosság ellen.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) szerint a puccs óta legalább ezerháromszáz ember vesztette életét és több mint tízezret letartóztattak. Hétfői hír, hogy a hetvenhat éves, 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung Szan Szú Csít négy év börtönbüntetésre ítélték a hadsereggel szembeni uszításra és a Covid-szabályok állítólagos megszegésére hivatkozva.