Pusztít a koronavírus Kelet-Európában

Csúcsokat dönt az áldozatok száma több országban is.
Kapcsolódó cikkek

Rekordszámú, 734 koronavírusos beteg hunyt el hétfőn Ukrajnában az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint. Az áldozatok eddigi legmagasabb száma egy nap alatt 614 volt még október 22-én.

A járvány tombol az ukránoknál, az elmúlt 24 órában 19 120 új fertőzöttet azonosítottak, ami jelentős emelkedés az előző napi 14 634 új fertőzötthöz képest.

A jelenség nem egyedi a térségben, egész Kelet-Európát kezdi térdre kényszeríteni a Covid.

Bulgáriában szintén megdőlt egy szomorú rekord, soha ennyien nem haltak meg egy nap alatt a betegségben, hétfőn 243 emberéletet követelt a vírus, és ezzel már a járvány kezdete óta 23 316-ra nőtt az áldozatok száma.

Egyre több fertőzöttet is találnak, csak tegnap 5863 teszt lett pozitív. Az oltási hajlandóság a bolgároknál alacsony, ezért zárt terű nyilvános helyekre már csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni. Ez viszont sokaknak nem tetszik és több városban is tüntettek a szigorítások ellen.

Továbbra is súlyos a helyzet Romániában, ahol már napok óta 400 felett van az áldozatok száma. Némi pozitívum, hogy a drámai fejlemények hatására egyre többen kérik a vakcinát, az elmúlt 24 órában 93 ezren kapták meg az első dózis oltást, ami országos rekord.

Szerbiában is folyamatosan 50 felett van már a napi áldozatok és 5000 felett az új fertőzöttek száma.

És Szlovákiában is egyre nagyobb a baj, a nagyjából 5 milliós lakosságú országban hétfőn 2850 beteget szűrtek ki és 18 fertőzött meghalt. Emiatt a kormány egyes régiókban durva korlátozásokat vezetett be, ezeken a helyeken bezáratták az éttermeket, bárokat és szállodákat is.

Kapcsolódó
44 covidos beteg hunyt el hétfőn Magyarországon
1 685 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.