Ülnek a jogállami mechanizmuson, beperli az EP a Bizottságot

Az Európai Unió két csúcsszerve mehet perre amiatt, mert vacakolnak a renitens tagállamok rendszabályozásával.
Kapcsolódó cikkek

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán felkérte az EP jogi szolgálatát, hogy készüljön fel egy perre az Európai Bizottság (EB) ellen. Az ok, hogy a tavaly január 1-én hatályba lépett, ám a gyakorlatban a mai napig nem alkalmazott jogállamisági mechanizmus bevezetését az EP szerint az EB hibájából tologatják.

Az Európai Bíróságon indítandó pert az EP jogi bizottsága is támogatja, ahogy az EP-frakciók zöme is melléállt. Sassoli jelezte, a pertől egyből eláll az EP, amint a Bizottság komolyabb lépéseket tesz a renitens, uniós pénzekkel rosszul bánó, jogállamot leépítő tagállamok megregulázására szánt mechanizmus ügyében. Sassoli a frakcióvezetőkkel való találkozás után így fogalmazott:

Azon EU-tag államoknak, amik megsértik a jogrendet, nem szabad az EU-alapokból részesülniük. Tavaly a Parlament keményen megküzdött egy mechanizmusért, ami ezt biztosítja. Mindennek ellenére az Európai Bizottság egészen eddig vonakodott használni ezt.

Sassoli hozzátette, az Európai Unió a demokráciára és jogrendre épülő közösség. Ha ezek veszélyben vannak, az EU-nak lépnie kell. Magyarország pont az egyik olyan renitens tagállam egyébként, ami büntetésre számíthatna a jogállam szisztematikus leépítése és az uniós források sorozatos szabálytalan felhasználása miatt. Donáth Anna, az EP momentumos politikusa Facebook-oldalán így fogalmazott:

Azt szeretnénk elérni, hogy a jogállamisági mechanizmus a bűnös vezetőket büntesse, ne pedig azokat, akiknek ez a pénz jár: a magyar embereket. Magyarország ugyanis nem egyenlő a Fidesszel. Hiszem, hogy az elmúlt tíz év bűnei felett a magyar népnek kell ítéletet mondania, hiszen a magyar demokráciáért végső soron nekünk, magyaroknak kell megküzdenünk.

Az Európai Uniónak szigorúan fel kell lépnie azokkal a tagállami vezetőkkel szemben, akik módszeresen szembemennek a közös európai értékekkel. Ehhez azonban használni kellene a mechanizmust, és ehhez fontos lépés a mostani per.