Önként módosította több lengyel önkormányzat a homofób családjogi határozatait

Már többen szóltak nekik, hogy ez talán mégsem jó ötlet.

Lengyelországban korábban több helyen olyan „regionális családjogi chartákat” fogadtak el, amelyek az önkormányzatokra gyakorolnak nyomást annak érdekében, hogy ne nyújtsanak támogatást LMBTQ személyeknek. Több értelmezés szerint a határozatok lényegében LMBTQ-mentes zónák kijelölését jelentették Lengyelország területén. Friss hír, hogy az országban több helyen módosították ezeket a határozatokat, amiről a lengyel sajtóra hivatkozva a magyar állami hírügynökség így számolt be:

Négy lengyelországi vajdaság közgyűlése módosította a családok védelmében hozott határozatokat, amelyeket azért bírált az Európai Bizottság, mert ellenezték az LMBT-mozgalom ideológiájának hirdetését.

A tizenhat lengyel vajdaság közül hétfőn a Kislengyelországi, a Kárpátaljai és a Lublini önkormányzat közgyűlése szavazott a határozatokról, miután idén nyáron az a veszély is felmerült, hogy Lengyelország milliárdos nagyságrendben európai uniós támogatástól eshet el a határozatok kirekesztő szellemisége miatt. A Swietokrzyskie vajdaság a múlt héten döntött a változtatásról, és hasonló lépésre készül egy ötödik érintett régió, a Lódzi vajdaság önkormányzata is.

A lengyel helyhatóságok még 2019-ben hozták a homofóbnak tartott határozatokat. Az Európai Bizottság később az említett öt lengyelországi régiót felszólította a határozatok felülvizsgálatára, egyúttal felfüggesztette velük a koronavírus-válság hatásainak enyhítését célzó intézkedéscsomagról folyó egyeztetéseket. Az ügyben az elmúlt napokban maga az uniós alapokért és a regionális politikáért felelős lengyel miniszterhelyettes, Waldemar Buda  kereste meg az önkormányzatokat, és az elfogadott dokumentumok felülvizsgálatát, a kirekesztőnek értelmezhető elemek törlését kérte tőlük. Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter ezzel szemben a múlt héten arra szólította a közgyűlések képviselőit, hogy ne módosítsanak a homofób határozataikon, mert szerinte ha ezt megteszik, az Európai Bizottság „gazdasági terrorizmusának” vetik alá magukat, és ebben az esetben szerinte

további törvénytelen lépések várhatók.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a múlt héten hazugnak nevezte a nyugati médiában ismételgetett kifejezést, aláhúzva: Lengyelországban semmilyen LMBT-mentes övezet soha sem létezett.