Román medveveszély: tízmillió euró a megelőzésre

Tánczos Barna szerint lesz pénz a veszélyek elhárítására.

Románia tízmillió eurót szán arra, hogy az emberek elkerülhessék a találkozásokat a nagyvadakkal – idézte a Maszol.ro Tánczos Barnát. A környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter azt mondta, lesz erre pénz.

A konfliktusokat megelőző intézkedéseket egy uniós programon keresztül az európai beruházások minisztériuma finanszírozza. A WWF Románia képviselői szerint a kormány az elmúlt 15 évben egy fillért sem költött erre, csak a környezetvédelmi szervezetek. Azok  vettek villanypásztorokat és juhászkutyákat.

Az RMDSZ-es miniszter most üdvözölte a WWF kezdeményezését, azt mondta: már a héten elindul egy 10 millió eurós program, amely révén számos megelőző intézkedést és a legnagyobb olyan, tudományos alapokon nyugvó programot finanszírozzák, amelynek célja a barnamedve-populáció felmérése.

Tánczos Barna úgy vélte, a villanypásztor csak helyi megoldást jelenthet, nagy kiterjedésű területeket nem lehet körbevenni velük, mert akadályoznák a nyájak terelését, legeltetését. A juhászok évszázadok óta tudatában vannak a hegyi legeltetés veszélyeinek, a farkas- vagy medvetámadás kockázatának, de a helyzet már olyan súlyos, hogy lassan nem lesz ember, aki vállalná a hegyi legeltetést.

„Ez egy valós probléma, amely egyre nagyobb kockázatot és veszélyt jelent erre a tevékenységre, a juhtenyésztésre és a pásztorkodásra, amely nemzeti örökség”

– tette hozzá a környezetvédelmi miniszter. Tánczos Barna szavait igazolja, hogy péntek éjszaka pásztorokra támadt egy medve Hargita megye északkeleti peremvidékén. Egy 26 éves férfi meghalt, társát kritikus állapotban vitték kórházba.