Joe Biden: Az oltás felvétele a leghazafiasabb dolog

Kevésen múlt, de nem sikerült elérni a függetlenség napjára kitűzött oltási célt.

A függetlenség napjára nem oltották be a felnőttek 70 százalékát legalább egyszer a koronavírus ellen, az MTI azt írta az amerikai betegségmegelőzési központra (CDC) hivatkozva, hogy vasárnapig a felnőttek 67 százaléka, 173 millió ember kapta meg az első oltást.

A felnőttek 58 százalékát teljesen átoltották, az összes, mintegy 330 millió lakosra vetítve pedig a polgárok mintegy 55 százaléka kapta meg az első oltást.

Kapcsolódó
Elbukik Joe Biden oltási terve Amerikában
A függetlenség napjára nem lehet a felnőttek 70 százalékát legalább egyszer beoltani a koronavírus ellen.

A Fehér Ház koronavírus elleni intézkedéseit koordináló munkacsoport vezetője, Jeff Zient a CNN-nek most azt mondta: nem gondolja, hogy elérték azt a szintet, ahonnan nagyon nehéz továbblépni. Most átlagosan egymillió embert oltanak be naponta, ami jóval kevesebb a néhány hónappal ezelőtt csúcsra járatott oltási kampány idején beadott napi hárommillió vakcinánánál.

Joe Biden a Fehér Ház előkertjében ünnepi beszédében azzal buzdította az oltás felvételére az amerikaiakat, hogy „ez a leghazafiasabb dolog”, amit most megtehetnek. Azt mondta, a járványt ugyan még nem győzték le, de többé nem köti gúzsba az országot. A vállalatok újra megnyitják kapuikat, nő a munkahelyek száma. Négy évtizede nem látott, rekordmértékű a gazdasági növekedés. A legjobb a világon.

Noha több amerikai államban ösztönzőkkel, nyereményjátékokkal, ajándékokkal próbálták rávenni az embereket az oltásra, szakértők arra számítanak, hogy tovább lassul az oltási kampány, mivel egy makacs kisebbség elutasítja az oltást. Felmérések szerint a lakosság akár húsz százaléka is vonakodik vagy mereven elutasítja a koronavírus elleni vakcina felvételét.

Közben megint egyre több az új fertőzött (naponta mintegy 13 ezer). Ezt elsősorban az indiai (delta) variáns terjedésének tudják be. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint az Egyesült Államokban a járvány kezdete óta 33,7 millió ember lett beteg, 605 526 ember meghalt. A két mutatóban az Egyesült Államok világelső.