A többlethalálozási adatok nem azt mutatják, hogy sikeres volt a járványkezelésünk

Bár év elején úgy tűnt, javulnak a halálozási mutatók az Európai Unióban és Magyarországon, a járvány harmadik hulláma több országra is súlyos csapást mért.
Kapcsolódó cikkek

Márciusban írtunk arról az Eurostat adatai alapján, hogy az Európai Unióban 2020 márciusa és decembere között félmillióval több ember halt meg a 2016 és 2019 közötti évek azonos időszakához képest, tavaly áprilisra vonatkozóan pedig 25 százalékos emelkedést tapasztaltak. Abban a cikkben azonban még nem szerepeltek a koronavírus-járvány harmadik hullámának 2021. márciusi és április – ahogy várható volt – lesújtó számai.

Pedig nem indult rosszul 2021, az év elején az EU területén csökkenni kezdett többlethalálozás – januárban 17 százalékkal, februárban pedig már csak 5 százalékkal volt magasabb az arány a korábbi évekhez képest, ami a novemberi 40 százalékhoz viszonyítva jelentős javulás. Az alábbi ábrán a havi számok alakulása látható, az animáció a lejátszás gombbal indítható el. Ha rákattintunk a nagyítóra, beírjuk egy uniós ország nevét, és ezután indítjuk el a lejátszást, akkor az adott országban tapasztalható változás külön is követhető.

Jól látszik, hogy a reményt keltő január-február után márciusban és áprilisban drasztikusan nőtt a többlethalálozás: miközben uniós átlagban is 10, illetve 21 százalékos növekedést mértek, Lengyelországban 66, Bulgáriában pedig 76 százalékot nőtt a halálesetek aránya 2016-2019-hez képest, és Magyarországon is – ahol ekkoriban lakosságarányosan a legtöbben haltak meg a koronavírus miatt Európában, a kormány azonban azt kezdte hangsúlyozni, hogy nem ez, hanem a többlethalálozások száma a mérvadó – 45 százalék körüli növekedés volt érzékelhető.

Eközben voltak olyan országok, például Svédország, Finnország és Portugália, ahol a viszonyítás alapját képező évekhez képest még csökkent is a halálozási arány 2021 tavaszán. Málta esetében külön kiemelendő a javulás: míg márciusban 33 százalékkal magasabb volt a halálozás, mint a korábbi időszakokban, áprilisban már 0,7 százalékkal kevesebb halálesetet regisztráltak. Németországban és Belgiumban fordítva történt: a mínuszos február-március után jött egy pluszos április.

Közép- és Kelet-Európa országait kiemelve azt látszik, hogy 2020 novembere után 2021 márciusában emelkedett meg a halálozások száma, ami egybeesik a harmadik hullám felerősödésével. Áprilisra Csehországban és Szlovákiában jelentősen süllyedni kezdett a mutató, Magyarországon azonban csak kisebb mérséklődést figyelhettünk meg, Bulgáriában, Lengyelországban és Romániában pedig továbbra is emelkedőben volt a többlethalálozások aránya.

A számok könnyebb értelmezéséhez érdemes megnézni azt is, hogy ezekben az országokban mennyi volt a 100 ezer főre eső halottak száma. Ehhez 2018 és 2021 között néztük meg az adott év 12., illetve 16. hetének halálozási adatait. Ahogy az ábrán látszik, a kiválasztott időszakokban szinte minden esetben Bulgáriában, Magyarországon és Romániában történt arányaiban a legtöbb haláleset, a másik három ország látványosan jobb eredményeket produkált.

2021 márciusában azonban Bulgáriában és Magyarországon még rosszabbra fordult a helyzet: előbbiben 52, utóbbiban 46 halott jutott 100 ezer lakosra, míg a harmadik helyen álló, magához képest is sokat rontó Romániában 36.

Áprilisra hazánkban viszonylag sokat javult a helyzet, de a halottak száma még így is az átlag felett volt, és Lengyelországgal a harmadik helyen osztoztunk. Érdemes megfigyelni, hogy miközben Csehországot és Szlovákiát is nagyon megviselte a harmadik hullám, náluk annyi volt a százezer főre jutó halottak száma, mint Magyarországon „nyugalmi” időszakban.

Koronavírus