Védettségi igazolvány: egyelőre kevés országban használhatjuk, főként keleten

Csütörtökön újabb két országgal bővült a magyar védettségi kártyával látogatható úti célok listája, ennek apropóján összeszedtük, hol nyaralhatunk idén. Előnyben vannak az egzotikus utak kedvelői.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium legutóbb május 14-én pénteken frissítette honlapjának azt a részét, ahol listázza, mely országokat látogathatjuk meg a mindössze az első oltás dátumát rögzítő (a beadott vakcina típusát nem tartalmazó) védettségi igazolvánnyal. Nyolc országot soroltak fel:

Csütörtök reggel írtuk meg, Mongóliával és Georgiával (Grúziával) is létrejött a megállapodás, így a hét végétől karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a magyarok ezekbe az országokba. Ezekkel együtt összesen tíz olyan ország van, ahova (jelentős) korlátozás nélkül már utazhatunk, az alighanem a legtöbb magyar úti céljának számító Horvátországba azonban nem elég pusztán a postán kiküldött védettségi igazolvány, szükség van az oltási kártyára, és arra, hogy a második oltásunkat követően elteljen legalább 14 nap.

Grafikánkon nemcsak a listát találja meg, de szemléltetésképpen össze is kötöttük az említett országokat hazánkkal.

+1

Az már kiderült, hogy Ausztriában sokra nem megyünk a plasztikkártyánkkal: nyugati szomszédunk az alapján rangsorolta az országokat, hogy arányaiban milyen magas az új fertőzések száma, és hogy oda beléphessünk, szükségünk van egy angol vagy német nyelvű igazolásra, arról, hogy átestünk a fertőzésen és/vagy megkaptuk az oltásunkat. Nem is akármelyiket: az orosz vakcinát nem, ugyanis azt sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Gyógyszerügynökség nem hagyta jóvá. Ha valaki nem kapott oltást (vagy Szputnyik V-vel oltották), esetleg nincs kártyája, egy negatív koronavírus-teszt is elegendő a belépéshez, mely PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint hetvenkét óra, antigén teszt esetén pedig negyvennyolc óra.

Németország pedig egyáltalán nem ismeri el a keleti vakcinákat.