Megoldódhat Ausztrália legnagyobb rejtélye, ami 73 éve tartja lázban az országot

1948-ban egy halott férfit találtak a tengerparton. De a körülmények nagyon különösek voltak.
Kapcsolódó cikkek

Exhumálták az Ausztrália déli partvidékén több mint hetven évvel ezelőtt holtan talált férfi maradványait annak reményében, hogy végre megoldják az ország egyik legnagyobb rejtélyét, írja a BBC.

A férfire 1948. december 1-jén találtak rá élettelenül Adelaide egyik strandján. Egy partfalnak volt támasztva öltönyben és nyakkendőben. A zsebeiben nem voltak dokumentumok, így nem lehetett azonosítani.

A rendőrség a nyomozás során sem tudta beazonosítani az áldozatot, így az ügy megoldatlan maradt. Végül egy helyi temetőben helyezték végső nyugalomra, síremlékén pedig csak az áll,

az ismeretlen ember.

A spekulációk azt követően kezdődtek el a kilétéről, hogy több gyanús tárgyat is találtak, ami hozzá köthető. Egy bőrönd, ami feltételezhetően az övé volt, tele volt olyan ruhadarabokkal, melyekről eltávolították a címkéket, emellett összefüggéstelen írásokra is rábukkantak, amiket kódnak hittek akkoriban.

A férfi egyik zsebében elbújtatott egy szakadt papírdarabot, amelyre a Tamam Shud perzsa szavak voltak felírva. Ez magyarra fordítva nagyjából annyit tesz:

kész.

Az eset nemzetközi visszhangot is kapott és rengeteg összeesküvés-elmélet látott róla napvilágot a későbbiekben, a legtöbben arra gyanakodtak, hogy a férfi kém volt, de ezt sosem sikerült bizonyítani.

A rendőrség most szerdán kezdett el ásni a sírhelyénél, de a munka a vártnál lassabban haladt, mert kemény a föld és nem voltak arról sem meggyőződve, hogy koporsóban temették el a férfit, tehát óvatosnak kellett lenniük.

A férfi maradványainak segítségével megpróbálják majd felépíteni a DNS-profilját, majd ezután megpróbálják beazonosítani őt is és azt, hogy honnan érkezett.

A rendőrség közlése szerint a ma rendelkezésre álló technológia fényévekkel jobb azokhoz képest, mint amit az 1940-es évek végén használtak, tehát nagy az esély rá, hogy most sikerrel járnak.