Egy magyar labor szerint megfelelő a Szlovákiának küldött Szputnyik V vakcina

Azt nem tudni, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el Magyarországon.
Kapcsolódó cikkek

Zuzana Eliasova, a szlovák egészségügyi tárca szóvivője vasárnap azt mondta a Reutersnek, hogy egy magyar laboratórium vizsgálata megerősítette: megfelelő minőségű volt az országba küldött Szputynik-V koronavírus-elleni oltóanyag, a kormány megvitatja Oroszországgal a további lépéseket.

A vizsgálatokat Magyarországon végezték el, miután Oroszország további vizsgálatokat kért egy EU által tanúsított laboratóriumban, mivel a szlovákok nem tesztelték az oltóanyagot ilyen létesítményben. Szlovákiában jelenleg a Pfizer-Biontech, az AstraZeneca és a Moderna termékeit használják a koronavírus elleni oltásra, a kormány fontolgatja az orosz oltóanyag használatát.

Zuzana Eliasova vasárnap közölte: Szlovákia további teszteredményeket vár Oroszországtól, amelyek várhatóan május végén érkezhetnek meg. A szóvivő nem árult el részleteket arról, hogy milyen vizsgálatokat végeztek el Magyarországon, és hogy az eredmények hogyan orvosolhatják a szlovák gyógyszerhatóság által felvetett, adathiányra vonatkozó problémákat.

Áprilisban jelentették be, hogy Magyarország segít Szlovákiának megvizsgálni az orosz oltóanyagot. Vladimir Lengvarsky szlovák egészségügyi miniszter múlt hét pénteken azt mondta, hogy a tesztek kielégítőek. „Tegnap e-mailben megkaptuk a magyar féltől a tesztek eredményeit, amelyek negatívak, rendben vannak” – mondta Lengvarsky az újságíróknak. „A következő körben szakértőinkkel és főleg az orosz féllel fogunk egyeztetni a kérdés fejleményéről.”

Szlovákia összesen kétmillió Szputnyik V oltóanyagot rendelt még márciusban, ebből eddig 200 000 érkezett meg, de felhasználásra még nem került. Az orosz oltóanyag megrendelése koalíciós válságot idézett elő a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte azt. A koalíciós válság végül a kormány átalakításához és Igor Matovic kormányfő távozásához vezetett. A Szputnyik-V még nem kapta meg az uniós szabályozó hatóság, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyását. Magyarország az egyetlen uniós ország, amely ezen jóváhagyás nélkül kezdte el használni az oltóanyagot.

Koronavírus