Érvényes lehet a kínai és az orosz oltóanyagokra is az uniós vakcinaútlevél

Az igazolvány nem szabályozza azt, hogy kiket engedhetnek be az országok, azt viszont igen, hogy ők mit csinálhatnak, ha már beléptek. Diplomaták szerint elég tág a nyelvezete ahhoz, hogy a keleti vakcinákra is érvényes legyen.

A tagországok Európai Unióba küldött nagykövetei, akik legalább hetente találkoznak, hogy a legfontosabb ügyekben döntéseket hozzanak a tagállamok nevében, szerdán azért ülnek le egymással, hogy megvitassák az uniós vakcinaútlevél elfogadását. A Politico reggeli hírlevele szerint a javaslatot el fogják fogadni, de van benne pár csavar.

Elsőként például az, hogy amit vakcinaútlevélnek hívunk, valójában nem egy útlevél.

Ezt persze eddig is lehetett tudni, írtunk már a javaslatról akkor, amikor bemutatták. Annak ellenére, hogy a köznyelv vakcinaútlevélnek hívja, a dokumentum egyáltalán nem szabályozza azt, miként lehet belépni a tagországokba. Amit szabályoz, hogy mit csinálhatunk akkor, ha már bejutottunk egy másik államba, illetve kell-e karanténba vonulnunk a beutazás után.

A mostani tervezet továbbra is a tagállamoknak adja meg a döntési jogot, hogy kiket engednek be az országba, és egyértelművé teszi, hogy az igazolvány nem ad előjogot a szabad mozgásra. Ez eddig is pontosan így volt.

A vakcinaútlevél, vagy ahogy Brüsszelben hívják, uniós zöld igazolvány/EU covid-kártya arról szól, hogy ha egy adott tagállam olyan döntést hozott, hogy a saját beoltott állampolgárai mentesülnek a korlátozások alól, akkor ugyanezeket a jogokat meg kell adniuk más tagállamok beoltott állampolgárainak is. A kártya igazából tehát csak arra jó, hogy bármelyik tagországban igazolni tudjuk, hogy be vagyunk oltva.

Azt egyelőre pontosan nem tudjuk, mi van a tervezet szövegében, de a Politico szerint a gyakorlatban jóváhagyja azt, hogy az orosz és a kínai vakcinákkal beoltottakra is érvényes legyen. A Playbook szerint több diplomata is azt mondta nekik, hogy a szöveg nagyon sok lehetőséget hagy nyitva a tagállamok számára, ezért ha Magyarország úgy dönt, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott vakcinákat is engedélyezi, akkor az ugyanúgy érvényes lesz külföldön is. A részletek ezzel kapcsolatban viszont csak akkor fognak kiderülni, ha a nagykövetek megállapodtak róla.

Bár a két keleti vakcinát még nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a vásárlásuk ne számítana szabályos uniós beszerzésnek. A közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatos megállapodások két utat adnak arra, hogy a tagországok oltóanyagot szerezzenek be: az egyik a közös vásárlás, a másik pedig a különleges veszélyhelyzeti engedélyezés, amivel a magyar kormány is élt a keleti vakcinák beszerzésénél. Pont ezért ragaszkodik a kezdetek óta a magyar kormány ahhoz az álláspontjához, hogy erre a két vakcinára is érvényesnek kell lennie az igazolásnak.

Azt, hogy az orosz és a kínai vakcinák által beoltottakat valamilyen módon diszkriminálják, több dolog is nehezíti. Egyrészt az, hogy a magyar védettségi igazolványon egyáltalán nem szerepel, kit mivel oltottak be, csupán az, hogy átesett-e a betegségen vagy vakcinát kapott. Az EU pedig a gyakorlatban az ilyen, tagállamok által kiadott engedélyeket összesítené, amikor uniós igazolványt ad.

A másik ok az, hogy nem Magyarország az egyetlen ország, ahol használni fogják az orosz vakcinát. Szlovákiában, Csehországban jelenleg is politikai vita folyik arról, hogy bevessék-e, de vásárolt már belőle Görögország, és gondolkozik rajta Németország néhány tagállama is. Az oroszok helyzetét persze könnyíti, hogy mire a vakcinaútlevél tervezetét elfogadják, jó eséllyel az EMA is jóváhagyja majd a Szputnyik V-t. A kínai vakcina szempontjából nehezebb a helyzet, ők ugyanis nem is nyújtották ezt be jóváhagyásra.