Összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és az agyi vérrögképződés között, mondja az Európai Gyógyszerügynökség vezető tisztségviselője

De még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a két ritka vérrögképződéses állapot között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy kedden megjelent olasz lapinterjúban, írja az MTI.

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: „véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt ritka vérrögképződéses állapot között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. A szakember nem arra utalt, hogy a vérrögképződés esélyét növeli a vakcina, hanem arra, hogy az a két ritka, vérrögképződéssel járó eset és az oltás között lehet kapcsolat, amelyről az EMA korábbi vizsgálatai során nem tudott még véleményt mondani. Az EMA korábbi állásfoglalása szerint az AstraZeneca vakcinája biztonságos, hatékony, de nem sikerült kizárni azt, hogy az agyi vénás sinustrombózisos (CVST) és a disszeminált intravaszkuláris koagulációs (DIC) esetek összefüggenek az oltással. Úgy tűnik, hogy ezek azok, amelyekre hajlamosabbá tehet a vakcina – a szakértő legalább is az alacsony thrombocytaszámmal járó agyi vérrögképződést említette.

„A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk” – mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag. Könnyen lehet, hogy az adenovírussal lehet probléma, ami viszont azt jelentheti, hogy a többi vektorvakcinát is meg kell vizsgálni a témában – így a Johnson&Johnson és a Szputnyik V is vizsgálat tárgya lehet.

A szakértő utalt arra, hogy az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

Március közepén mind több ország függesztette fel a vakcina alkalmazását, mert felvetődött, hogy mellékhatásként vérrögképződés is előfordulhat. De miután az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálta a bejelentéseket és megállapította, hogy biztonságos a vakcina, folytatták az oltást vele. Ám március végén újra, másodszor is elkezdték országok felfüggeszteni az oltást ezzel a vakcinával, Németország is, Hollandia is.

Az AstraZeneca-oltás körüli káoszban próbáltunk nemrég rendet vágni:

Kapcsolódó
Tiltás, oltás, hatékonyság: mi ez a káosz az AstraZeneca körül?
Az AstraZeneca vakcináját először nem javasolták időseknek, majd mégis, hazánk pedig körülbelül akkor kapcsolt rá, amikor máshol minden korosztály számára leállították az alkalmazását.

Koronavírus - Még több hír a témában