Németország napokon belül leállíthatja a 60 év alattiak oltását az AstraZeneca vakcinájával

31 esetben keletkezett vérrög a beoltottak szervezetében, közülük kilencen meg is haltak. Szinte mindannyian 60 év alattiak voltak.
Kapcsolódó cikkek

Németország megváltoztatja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának alkalmazási előírását, miután újabb részletek derültek ki a feltételezett mellékhatásokról. A döntés értelmében hamarosan csak 60 éves kor felett lehet kérni ezt a védőoltást, írja a Bloomberg.

Az ország oltási programjáért felelős bizottsága javaslatában csak az időseknek ajánlja a vakcinát, fiatalabbak pedig kizárólag orvosi ajánlásra kaphatják meg, tudta meg a lap.

A tervezetet elküldték a tartományi kormányoknak áttekintésre. A végleges döntést várhatóan csütörtökön jelentik majd be.

A főváros Berlin kedden már felfüggesztette a 60 év alattiak oltását az AstraZeneca vakcinájával, a Paul Ehrlich Intézet friss jelentésében ugyanis arról számolt be, 31 esetben keletkezett vérrög a beoltottak szervezetében, közülük kilencen pedig meg is haltak. Két kivétellel mindannyian 20 és 63 év közötti nők voltak. A másik két elhunyt egy 36 és egy 57 éves férfi voltak.

Az AstraZeneca számára ez egy újabb komoly arculcsapást jelent. Korábban sokat kritizálták őket a vakcinák kései leszállítása miatt és a vérrögös esetek sem növelték az oltóanyagba vetett bizalmat.

Németország korábban több más európai országhoz hasonlóan felfüggesztette az AstraZeneca használatát, de miután az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálta a bejelentéseket és megállapította, hogy biztonságos a vakcina, folytatták az oltást vele.