A szlovák kormányfő viccnek szánta, hogy Kárpátalját ígérte az orosz vakcináért

Ukrajna nem tartotta jó poénnak.

Igor Matovic (a képen jobbra) nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön is komoly indulatokat gerjeszt az orosz vakcina megvásárlásával, illetve annak kommunikálásával.

A Denník N alapján a Paraméter arról ír, a kormányfő a minap nagyon ízléstelen viccet sütött el Kárpátaljával kapcsolatban a Radio Expres műsorában, amikor a műsorvezető rákérdezett, mit ígért az oroszoknak a Szputnyik V vakcináért.

Kárpátalját ajánlottam nekik Ukrajnában. Mégis mit gondol, mit kellett nekik ígérnem? Nem ígértem nekik semmit, nem akartak tőlem semmit. Hogy lehet az, hogy több vakcinát kaptunk, mint Magyarország? Amikor a kormányban leköptek, a magam útján folytattam tovább. Tudja, néha ehhez a személyiség varázsa kell.

Jelezte, ezt viccnek szánta, arra viszont komolyan panaszkodott, hogy Szlovákiában kialakult az a vélemény, hogy az oroszokkal kötött megállapodás automatikusan hazaárulást jelent.

Kiderült, Ukrajna nem értékelte Matovic személyiségének varázsát, ahogy szavait sem. Kijevben bekérették a szlovák nagykövetet, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pedig egyértelművé tette, az ilyen kijelentések rontják a két ország kapcsolatait. Azt üzente, ha már csere, akkor Matovic ajánlja fel Moszkvának Szlovákia régióit.