Trump nem akar lemondani és még mindig választási csalást emleget

Mike Pence alelnöknek sem áll szándékában eltávolíttatni hivatalából az elnököt.
Kapcsolódó cikkek

Összetartás mutatkozott Donald Trump amerikai elnök és Mike Pence alelnök a Capitolium ostromát követő összekülönbözésük nyomán – közölte a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese hétfőn.

A tájékoztatás szerint, amelyet több hírügynökség is közölt, Trump és Pence megbeszélést folytatott a Fehér Házban hétfőn este. Ez volt az első találkozó kettejük között, miután az elnök szerdán bírálta alelnökét, amiért nem próbálta megakadályozni riválisa, a demokrata párti Joe Biden megválasztott elnökre leadott szavazatok elektori hitelesítését a kongresszus szerdai rendkívüli ülésén. Az illetékes beszámolója szerint Trump és Pence a kongresszus épületénél kitört zavargásokat vitatta meg – írja az MTI.

Hangsúlyozták, hogy azok, akik a múlt héten megszegték a törvényt és megrohamozták a Capitoliumot, nem képviselik az Amerika az első mozgalmat, amelyet 75 millió amerikai támogat, és megfogadták, hogy hátralévő hivatali idejükben folytatják az ország érdekében végzett munkájukat,

közölte a tisztségviselő. „Ketten jó beszélgetést folytattak, megvitatták az előttük álló hetet és felidézték az utóbbi négy év kormányzati munkáját és eredményeit” – tette hozzá.

Január 6-án este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a kongresszus épületéhez. A tüntetők egy része a Capitolium épületében azt skandálta, hogy fel kell akasztani Mike Pence-t. Ezt Trump azóta sem ítélte el, sőt, az aznap kiadott videóüzenetében igazat adott a rendbontóknak és azt mondta, hogy „szeretünk titeket, menjetek haza”. Az erőszakban, köztük a capitoliumi rendőrség egy tagja, egy másik rendőr pedig néhány nappal később öngyilkos lett. Azóta Trump kormányzatának több tagja is lemondott, a fővárosban szükségállapotot rendeltek el.

A Pence és Trump között lezajlott telefonhívásról beszámoló illetékes hangsúlyozta, hogy Trumpnak nem áll szándékában a múlt szerdai zavargások következtében lemondani, Pence pedig nem akarja alkalmazni a 25. kiegészítést, amelynek alapján lehetősége van arra, hogy a kormányzat tagjait megszavaztassa az elnök alkalmasságáról, illetve alkalmatlanságáról feladatainak ellátására. Ha a kabinet többsége alkalmatlannak minősíti Trumpot, akkor az elnöki hatalom az alelnökre ruházódik át. Nancy Pelosi demokrata párti házelnök korábban közölte, hogy amennyiben a 25. kiegészítés alkalmazása nem jár sikerrel, az úgynevezett impeachmenthez (alkotmányos felelősségre vonási eljáráshoz) folyamodnak. Az ehhez kapcsolódó vádpontot hétfőn be is mutatták, legkorábban szerdán szavazhat róla képviselőház. Ha a képviselőház mellett a szenátus is elfogadja az impeachmentet, Trump soha többé nem vállalhat politikai szerepet.

A leköszönő elnök hétfőn reggel felhívta Kevin McCarthyt is, a képviselőház republikánus frakciójának vezetőjét és a beszélgetés során azt állította, hogy a fasizmus ellenese Antifa-csoport tagjai felelősek a Capitoliumban történtekért. McCarthy azonban visszautasította ezt és azt válaszolta, hogy ott volt és látta, hogy az elnök hívei törtek-zúztak. Trump újra elismételte, hogy szerinte választási csalás történt, McCarthy azonban az Axios szerint félbeszakította és kijelentette:

Álljon le. Vége van. A választásnak vége.