A kötelező szieszta bevezetésével kampányol egy indiai politikus

Elég erős kampányüzenet.

Ha megválasztják, kötelezővé teszi a délutáni sziesztát, ígéri Vijai Sardesai indiai politikus, aki ezzel az ígérettel igyekszik jó előre bebiztosítani helyét a jövő év elején esedékes választásokon. Szerinte ugyanis délután egy és négy óra között mindenkire ráfér egy órányi pihenés.

A szieszta része a »susegad«-nak, Goa könnyed nemzeti identitásának. Mivel kívülállók nem tartják tiszteletben ezt a rituálét, törvénybe akarom iktatni. Nekünk, goaiaknak az élet minősége számít, nem a pénz mennyisége. Szeretjük, amink van

– mondta Sardesai arra utalva, hogy sok betelepült üzlettulajdonos nyitva tart sziesztaidőben is. Egy kutatásból is idézett, mely szerint egy frissítő szundikálás fejleszti a teljesítőképességet és a memóriát, emellett jobb lesz tőle a hangulatunk, éberebbek leszünk, ráadásul a szívroham kockázatát is csökkenti.

A Guardian egyik megszólalója, egy ingatlanbróker szerint Goán modortalanságnak számít bárkit megzavarni délután egy és négy között. A régió Indián belül is külön világ, részben történelmi örökségből fakadóan: az állam négyszáz évig portugál fennhatóság alatt állt, és a mediterrán, nyugodt életszemlélet az 1961-es felszabadulás óta is megmaradt. Az éghajlattal meg Sardesai szerint kár vitázni: délután, amikor nem elég, hogy az ebéddel tele a hasunk, még párás forróság is van, logikus, hogy az ember le akar dőlni.

Címkék: sziesztaindiagoa