Orbán Viktor Varsóba utazik az uniós vétó miatt

Az EU-s költségvetésről fog a magyar kormányfő lengyel kollégájával beszélgetni.

Egy héten belül immár másodszor egyeztet egymással személyesen Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Az újabb munkaértekezletre hétfő este kerül sor Varsóban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, megerősítve az erről szóló lengyel sajtóhíreket.

Lengyelországi sajtóorgánumoknak Piotr Müller kormányszóvivő elmondta: a mai kétoldalú megbeszélés célja további intézkedések megvitatása az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.

Többször is írtunk róla: Magyarország és Lengyelország addig nem mond igent az uniós költségvetés és a 750 milliárd eurós mentőcsomag elfogadására, amíg annak része egy olyan mechanizmus is, amivel a jogállami alapelveket megsértő országok pénzügyi támogatásait fel lehetne függeszteni.

Múlt csütörtökön a két miniszterelnök közösen adott ki egy nyilatkozatot, ebben nemcsak azt írták le, mit gondolnak a vétó ügyéről, hanem arra is céloztak, mit gondolnak megoldásnak.

Kapcsolódó
Orbán és Morawiecki végre követelésekkel is előállt a vétó mellé
Leginkább azzal, hogy vegyék ki a jogállamot a jogállami mechanizmusból.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (j) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2020. november 26-án. Tárgyalásuk napirendjén az EU költségvetésének ügye szerepelt, ami ellen Magyarország és Lengyelország is vétót emelt amiatt, hogy az uniós pénzek felhasználását Brüsszel politikai feltételekhez akarja kötni. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán