A fiúk a bányában dolgoznak? Nem, a parlamentben

Olyan veszélyes a román parlament, hogy pénz jár a dolgozóknak a szervezetük „korai elhasználódása” miatt.

A Főtér.ro szerint ráadásul annyi veszélyességi pótlékot kapnak, mintha legalábbis bányában dolgoznának. A portál emlékeztet rá, hogy Romániában már közalkalmazottnak lenni is óriási kiváltság, de még kivételezettebb a helyzetük a parlament dolgozóinak és a honatyáknak.

Ők szervezetük túl korai elhasználódásáért veszélyességi pótlékot kapnak.

Minél nagyobb tisztségben van az illető, annál nagyobb az összeg, függetlenül attól, hogy az emberekre leselkedő „veszély” ugyanaz. Ez derült ki, amikor a Digi 24 próbálta megtudni a szenátus és a képviselőház illetékeseitől, mi a 15 százalékos bérpótlék indoka.

Az írásos válaszban az állt, hogy az épületben elektromágneses sugárzás van, ami károsítja az ember szervezetét. A dokumentum  szerint a fokozott stressz miatt is indokolt a veszélyességi pótlék.  Azt senki nem vállalta, hogy ezt kamera előtt is elmagyarázza.

Főtér.ro jelezte, az elektroszmog élettani hatása a parlamentben sem lehet sokkal veszélyesebb, mint egy átlagos irodaházban, de azt nem sikerült kideríteni, hogy a munkavédelmi felügyelőség milyen  szempontok alapján döntött a rizikó nagyságáról.

A pótlék összege nem csekély. Egy vezető havonta 3030 lejt (több mint 226 ezer forintot) kap a veszélyek miatt. Ennyi a nettó átlagfizetés. Egy takarító ugyanabban a „veszélyes” épületben 285 lejt (mintegy 21 ezer forintot) kap pólékként. A kormánypárt tervei között tavaly év végén szerepelt a veszélyességi pótlékról szóló  törvény módosítása, de ez végül elmaradt.

Kiemelt kép: Parlamentul Romaniei / Facebook