Majdnem megölt egy nőt a bent felejtett tampon

Öt napig volt bent, toxikus sokk szindrómát okozott.
Kapcsolódó cikkek

Az Essexben élő, 24 éves Amy Williams saját elmondása szerint már tíz éve használt tampont, de még soha, semmi gondja nem adódott ebből. Egészen 2019 nyaráig, amikor egy barátjával egy szórakozóhelyen töltötte az estét, és bement a mosdóba, hogy tampont cseréljen. Némileg spicces volt, nem emlékezett, hogy otthon helyezett-e már be vagy sem, és mivel nem is érezte, betett egy másikat.

Ezt követően rendes időközönként cserélte, ahogy szokta, de öt nap múlva kellemetlen szagot érzett a hüvelyéből. Megmosakodott, de a szag maradt, ezért lefeküdt az ágyra, hogy alaposan átvizsgálja az érintett testrészt – írja a brit Metro. Nagy nehezen megtalálta a tampont, ami ekkor már öt napja volt benne: fél órába telt, míg iszonyú fájdalmak mellett sikerült eltávolítania.

De ezzel semmi nem oldódott meg, Amyt görcsök kezdték gyötörni, két nappal később erős émelygést érzett, és miután munkatársai megjegyezték, hogy halálsápadt, végre kórházba került.

Ekkor már 40 fokos láza volt, toxikus sokk szindrómát diagnosztizáltak nála, az orvos azt mondta, ha aznap nem kerül kórházba, másnapra meg is halhatott volna.

A toxikus sokk szindróma ritka, de súlyos betegség. Nagyon röviden arról van szó, hogy a hüvelyben egyébként gyakran megtalálható Staphylococcus aureus baktérium egyes esetekben felszaporodhat a tampon jelentette gát mögött, az általa termelt méreganyag pedig vérmérgezéses tüneteket okoz.

A következő napokban a fiatal brit nő az életéért küzdött, de antibiotikumos kezeléssel megmentették az életét. Sőt, bár úgy tűnt, többé nem eshet teherbe, azóta ismét várandós, második gyermekét várja.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP