Románia helyesli, hogy a jogállamiság betartásától tegyék függővé az uniós támogatásokat

Klaus Iohannis államfő szerint ilyen, minden tagállamra kiterjedő elemzésre van szükség.

Románia üdvözli az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentését, az ebben jelzett hibák kijavítására törekszik, és helyesli, hogy az európai uniós támogatások folyósítását a jogállamisági alapelvek betartásától tegyék függővé – mondta Klaus Iohannis államfő (képünkön).

A román elnök szerdai sajtóértekezletén úgy értékelte: ilyen, minden tagállamra kiterjedő elemzésre van szükség a sajtószabadság és jogállamiság érvényesülése tekintetében az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus helyett, amely szerinte „némiképp diszkriminálja” Romániát és Bulgáriát.

Romániában szerdán közvitát indítanak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által „megcsonkított” igazságügyi törvényekről, de ezek kijavítása a decemberben megválasztandó új parlamentre vár – mondta Iohannis.

Elég keményen ír az uniós jogállami jelentés a magyar állapotokról
Visszafogott nyelven, de kemény kritikákat fogalmaz meg a jelentés, így érthető, hogy a magyar kormány miért akarta előre hitelteleníteni a Vera Jourova elleni támadásokkal. A jelentésben friss vádak is vannak, például az Index ügye.

MTI, kép: AFP