Letartóztatták a Szabad Európa fotósát Minszkben

Vlad Gridint símaszkos férfiak csoportja hurcolta el.

A Szabad Európa belarusz szerkesztőségének fotósa vasárnap még el tudta küldeni képeit a tüntetésről, majd egy símaszkos férfiakból álló csoport lerohanta. Egy bárból vitték el egy másik fotóssal és egy harmadik barátjukkal együtt. Vlad Gridin fogdába került, szerdán pedig elítélték, írja a magyar Szabad Európa a belarusz szerkesztőség alapján.

A két fotóst a gyülekezési törvény megsértéséért 11 nap elzárásra ítélték. Barátjuk pénzbírságot kapott, 540 helyi rubel (nagyjából 65 ezer forint) megfizetésére ítélték szabálysértés miatt. A Szabad Európa elnöke, Daisy Sindelar közölte: elítélik ezt, hiszen az újságírók csak a dolgukat tették, tudósítottak az eseményekről.

Ezek az ítéletek újabb példái annak, hogy a belarusz kormány folyamatosan támadja a független újságírást – és nyilvánvaló kísérlet arra, hogy elhallgattassa azokat a riportereket, akik az igazságot közlik a súlyosan elcsalt belarusz választásokról, és a kormány által brutálisan elnyomott állampolgárokról, aminek a világ már hetek óta szemtanúja.

A belarusz állam a tüntetések óta 17 külföldi médiumnak dolgozó újságíró akkreditációját vonta vissza. Közülük öt a Szabad Európának vagy valamelyik társkiadványának dolgozik.

Minszkben vasárnak a helyi belügy adatai szerint több mint 400 embert tartóztattak le. Arról nincs hír, hogy a fotósnak vagy társainak esett-e baja a símaszkosok akciója közben vagy utána.

A Szabad Európa emlékeztet rá, az újságírók jellemzően egy fokkal védettebbek ilyen helyzetben, az illiberális országok rendőrségeinek nem érdeke, hogy olyanokkal bánjanak a legbrutálisabban, akik sok embernek tudnak beszámolni erről.

Másokkal kíméletlenebbek, hiszen sokaknak imádkozniuk kellett, miközben a belarusz rendőrök verték őket, másoknak térdelve a himnuszt kellett énekelniük, miközben ütötték-verték őket. Volt, ahol egyszerre a börtön 2-3 szintjén is verhették az embereket.

„Hét órán át álltunk lehajtott fejjel, kezünkkel a hátunk mögött. Aki megmozdult vagy megszólalt, azt megverték”
Egy 28 éves minszki férfit az éjszaka közepén a nyílt utcáról vitték el a rendőrök, pedig a tüntetések közelében sem járt. Három napig tartották fogva, tapasztalatairól és a belarusz helyzet alakulásáról nyilatkozott lapunknak.

Kiemelt kép: Rendőrök őrizetbe vesznek egy tüntetőt, aki az elnökválasztás eredménye elleni tüntetett Minszkben. MTI/EPA