Ezért hallgatta el Trump a járvány súlyosságát

Az elnök már februárban pontosan tudta, milyen veszélyes a koronavírus, de nem akart pánikot.

Ezt állítja Bob Woodward megjelenés előtt álló könyvében. A Düh című kötet megírásához az újságíró tavaly december óta 18 alkalommal találkozott az elnökkel. A beszélgetéseket rögzítette, azt a hangfelvételt pedig átadta a CNN hírtévének, amikor Donald Trump a koronavírus-járvány komolyságáról azt mondja:

mindig is kicsinyíteni akartam, még most is szívesen teszem ezt, mert nem akarok pánikot kelteni.

A nyilvánosságra került beszélgetés alapján úgy tűnik, mintha az  elnök már februárban pontosan tudta volna azt is, a vírus miként terjed – írja az állami hírügynökség.

A levegőben terjed, és ez mindig keményebb (következményekkel jár), mint hogyha érintés útján terjedne. Érintésnél elég, ha nem nyúlsz hozzá semmihez, ugyebár? De ha levegővel terjed, akkor elég, ha egyszerűen beszívod azt a levegőt, és máris elkaptad. Nagyon agyafúrt dolog ez. És nagyon kényes. S még halálosabb egy erélyes influenzánál is

– fogalmazott Trump.

A könyv szerint Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadó már januárban figyelmeztette Trumpot, a járvány „lesz a legnagyobb nemzetbiztonsági fenyegetés”, amellyel elnökként szembe kell néznie. Woodward rákérdezett erre, de Trump azt mondta, hónapok távlatából erre már nem emlékszik.

Szerdán a Fehér Házban újságíróknak azt hangsúlyozta: meg akarta őrizni a nyugalmat a világjárvány idején.

A legutolsó dolog, amit az ember akarhat, hogy pánik alakuljon ki az országban. (…) Nem akarom, hogy az emberek megrémüljenek, nem akarok pánikot, és nyilvánvalóan nem akarom ezt az országot, vagy a világot kétségbeesésbe vezetni.

Mint mondta, bizalmat és erőt akar sugározni, és a nemzet erőt is mutatott. Szerinte Woodward politikai támadást akart intézni ellene, de nem hiszi, hogy a nyilvánosságra került részletek miatt elveszítené az emberek bizalmát.

A Fehér Ház szóvivője annyit közölte, hogy az elnök soha nem hazudott a Covidról, nyugalmat sugárzott, és komoly volt az ügyben.

Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje Michiganben kampányolva azonnal reagált a könyvrészletből nyilvánosságra került információkra.

Tudta, hogy ez milyen halálos, halálosabb, mint az influenza. Tudta, és szándékosan kicsinyítette a jelentőségét. S ami még rosszabb: hazudott az amerikaiaknak. Tudatosan és szándékosan hazudott erről a fenyegetésről.

Bob Woodward újságírónak, a The Washington Post főmunkatársának, ez lesz a második könyve Trumpról és elnökségéről.