Abu-Dzabiban van az országából elszökő korrupt exkirály

János Károly komoly korrupciós botrányba keveredett pár éve.

Hivatalosan megerősítették Madridban hétfőn azt az értesülést, hogy János Károly korábbi spanyol uralkodó az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban van.

A királyi ház közlése szerint a volt uralkodó augusztus 3-án érkezett oda, és azóta is ott tartózkodik. János Károly két hete jelentette be, hogy Spanyolországon kívül akar letelepedni, mert ezt kívánja az ország érdeke, és egyben a fia államfői tevékenységét is meg akarja könnyíteni.

Miért üldözik a bujkáló spanyol exkirályt?
Közel negyven éven át vezette Spanyolországot I. János Károly. A 2014-ben lemondott 82 éves uralkodó ellen nyomozás indult hazájában, a vádak pedig olyan súlyosak, hogy akár börtönbe is kerülhetne. Nemzeti hősből a monarchia szégyene lett.

A döntés előzménye, hogy az uralkodót meggyanúsították azzal, hogy 100 millió eurót kapott a szaúdi királytól jutalékként azért, mert az ő közvetítésével nyerte el egy spanyol konzorcium a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. A pénzt állítólag titokban Svájcban helyezte el. Az ügyben Spanyolországban és Svájcban is vizsgálat folyik.

A királyi ház hétfői közleménye szerint eddig azért nem jelentették be, hogy hol tartózkodik a lemondott uralkodó, mer rá akarták hagyni a döntést, hogy ezt mikor teszi meg. Ezzel egyetértett a spanyol kormány is.

Kiemelt kép: MTI/AP/Andrea Comas