Kivetették a tampont, a fehérnemű lehúzását kérték motozás közben az ausztrál rendőrök

A Sydney-i rendőrök tavaly több esetben is szakszerűtlenül végeztek motozást drog után kutatva.
Kapcsolódó cikkek

A Sydney-i rendőrség munkatársai motozás közben arra kértek egy fiatal nőt, hogy vegye ki a tamponját — számolt be a BBC.

Tavaly januárban Sydneyben két fiatal nőt ellenőriztek az egyenruhások egy kaszinó előtt, az egyik nőt arra kérték, hogy távolítsa el tamponját. Az ügyben bejelentés született, ennek kapcsán vizsgáltak meg több olyan panaszt, ami a rendőrök nem megfelelő magatartásáról, eljárásáról szólt. Egy másik esetben a Secret Garden fesztivál egyik fiatal előadóját arra utasították, hogy húzza le a fehérneműjét és hajoljon előre. A rendőrök amellett nem a helyzetnek megfelelően  beszéltek és a férfi tisztek kinevették a nőt, akinél végül nem találtak tudatmódosító szert — állítja a beszámoló. A jelentés szerint a drog utáni kutatás során tapasztalható rendőri visszaélés visszatérő kérdés, nem egyedi esetekről van szó.

2019-ben öt szakszerűtlen átvizsgálást tárt fel a Sydney-i rendőrség visszaéléseit vizsgáló jelentés, a tampon eltávolítására kért fiatal nő esete volt az egyik. A legtöbb visszaélés zenei fesztiválokon, drogkeresés közben történt, a vizsgálat szerint az áldozatokat megalázó helyzetbe hozták. Az új dél-walesi rendőrség közlése szerint megvizsgálják a jelentés megállapításait.

A bűnüldöző szervek magatartását vizsgáló szervezet bocsánatkérésre szólította fel a rendőrséget a fiatal nő esetében, egy másik szakszerűtlen motozás kapcsán  pedig megjegyezte, hogy az illetékes rendőrtisztet felfüggesztették.

Kiemelt kép: Getty Images