Most egy brit rendőr térdelt egy fekete férfi nyakára – videó

A rendőrt azonnal felfüggesztették.

Felfüggesztettek egy brit rendőrtisztet, miután nyilvánosságokra került egy felvétel, amelyen intézkedés közben egy megbilincselt fekete férfi nyakára és fejére térdel, miközben a gyanúsított többször is azt kiabálja, hogy szálljanak le a nyakáról.

Az eset csütörtökön történt Londonban, a felvételt London helyettes rendőrfőneke „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte. „Néhány alkalmazott technika nagy aggodalomra ad okot, a rendőri képzésben ezeket nem tanítják” – tette hozzá Sir Steve House.

Sadiq Khan, London polgármestere ugyancsak aggodalmának és szomorúságának adott hangot, az ügyben azonnali nyomozást rendeltek el, a felfüggesztett rendőr társát egyelőre csak az operatív szolgálat alól mentették fel, de őt nem függesztették fel.

A 45 éves színes bőrű férfit azért vették őrizetbe, mert nyilvános helyen kést tartott magánál.

„Féltem, hogy kivégzik, így ölték meg George Floydot is” – mondta egy szemtanú a BBC-nek. „Ha nem veszik őket körül a felvételeket készítő emberek, megfojthatták volna. A földön volt, bilincsben, miért kellett a nyakára térdelni?”

Mint köztudott,  május 25-én Minneapolisban rendőri intézkedés közben levegőért könyörögve halt meg egy fekete férfi, George Floyd, miután egy Derek Chauvin nevű rendőrtiszt közel kilenc percig térdelt a nyakán. Az eset után hatalmas tüntetési hullám kezdődött Amerika-szerte és világ számos pontján.