Trump kegyelmet adott volt tanácsadójának

Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesítette volt tanácsadóját, Roger Stone-t, akit év elején három év négy hónap börtönre ítélték, többek

Donald Trump amerikai elnök kegyelemben részesítette volt tanácsadóját, Roger Stone-t, akit év elején három év négy hónap börtönre ítélték, többek között hamis tanúzás miatt és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt.

A 67 éves Stone haladékot kért a börtönbüntetés elkezdésére, de ezt a bíróság elutasította. Trump viszont megkegyelmezett neki, mert a Fehér Ház közleménye szerint ő egy boszorkányüldözés áldozata, és azért ítélték csak börtönre, mert az ügyészek valakit le akartak csukatni. A BBC cikke szerint Stone pezsgővel ünnepelte meg az elnöki kegyelmet.

A 2016-os amerikai elnökválasztás esetleges orosz befolyásolását vizsgáló ügyész indítványa szerint Stone-nak köze volt ahhoz, hogy a Wikileaks-en a választás előtt közzétették a Trump ellenében induló Hillary Clinton és stábjának ellopott e-mailjeit. Pontosabban: Stone még 2016-ban azt mondta a Trump-kampánystáb több tagjának, hogy a Wikileaksnek lehetnek olyan információi Clintonról, amelyek árthatnak a kampányának. Ezen kívül Stone hazudott a képviselőház hírszerzési bizottsága előtt arról, hogy milyen kapcsolatban állt a Wikileaksről és arról is, hogy nincs nála erre utaló dokumentum. Ezen kívül megpróbálta befolyásolni az egyik tanút is azzal, hogy fontos információkat visszatartva hazudjon a meghallgatásán, különben bántani fogja a tanú kutyáját.

A Trump-rendszer jelképe lett a Roger Stone elleni per
Roger Stone lett a hetedik ember Donald Trump környezetében, akit az állítólagos orosz beavatkozás miatti nyomozás során talált információk miatt elítéltek.

(via 444.hu, Kiemelt kép: Andrew Innerarity/For The Washington Post/ Getty Images)