Kínában gyártották a használhatatlan maszkokat, amiket az unió osztott szét

Az operatív törzs ezt a részletet nem közölte.

Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott egészségügyi maszkokat, amelyekről az operatív törzs pénteken közölte, hogy rossz minőségűek, ezért meg kellett semmisíteni őket – írja a hvg.hu. A lapnak az uniós testület szóvivője mondta el, hogy a KN95 típusú arcmaszkokat Kínában gyártották, és egy német beszerzőcégen keresztül érkeztek az Európai Unióba.

A maszkok rendelkeztek a megfelelő kínai szabvánnyal, és több európai hatóság vizsgálatai alapján megfelelő védelmet nyújtottak.

A bizottság 10 millió maszk beszerzését jelentette be május elején, ebből első szállítmányként 1,5 milliót juttatnak el 17 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak.

Magyarország a teljes szállítmányból 250 ezer darabot kap, ennek részeként elsőként 54 ezer védőfelszerelés érkezett május közepén. Ezeket azonban már ki sem szállították a kórházakba, mert miután több tagállam (Lengyelország, Hollandia, Belgium és Ausztria) jelezte, hogy nem mentek át náluk a minőségellenőrzésen, az Európai Bizottság értesítette az érintett tagállamokat.

A szóvivő hozzátette, dolgoznak azon, hogy a gyártó kicserélje a maszkokat, de csak további minőségellenőrzési tesztek után. A most kapott védőfelszereléseket megsemmisítik. Az új mintákat már el is küldték ellenőrzésre, a tagállamokat pedig értesítik ennek eredményéről és a szállítás időpontjáról.

„Kínában is hozzá lehet jutni magas színvonalú termékekhez, de Kelet-Európába nem ezek érkeznek”
Nem a koronavírus-járvány idején bevezetett légi híddal kezdődött, hanem évek óta tart a Távol-Keleten gyártott olcsó egészségügyi eszközök dömpingje Magyarországon. Nagy Antal, az egyik hazai orvosi eszközgyártó cég vezetője szerint annyira eluralkodott a csak az árra figyelő szemlélet, hogy az veszélyes lehet a betegekre.

Kiemelt kép: VOISIN / Phanie / via AFP