Káslernek ezekre az adatokra nem kéne olyan büszkének lennie

Megnéztük, mennyire áll kimagaslóan Magyarország a koronavírus okozta halálokkal.

Magyarország eddig sikeresen védekezik a járvány ellen, más országokkal összehasonlítva kimagaslóan jól áll a fertőzések számát és a fajlagos halálozási arányt tekintve

mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth Rádióban az MTI beszámolója szerint. A miniszter nem részletezte, pontosan milyen adatokra gondol, de két dolog biztos:

Készítettünk egy ábrát, amin az európai országok láthatóak, amiket az alapján színeztünk be, hogy hétfői adatok alapján mekkora náluk az egymillió főre jutó elhunytak száma: minél sötétebb egy ország, annál magasabb ez az érték.

Jól látszik, hogy Európában nyugati-keleti törés van: a sokat emlegetett országokban (Spanyolország, Olaszország, Belgium) 400-500 halott jut egymillió lakosra, míg a kelet-európai és balkáni országok világosabbak, tehát ott fajlagosan kevesebben haltak meg. A jelmagyarázaton található vonalak az egyes országokat jelölik: látszik, hogy egy kiugró érték van (a törpeállam San Marino), egyébként ötszáz alatt csoportosulnak az országok, és inkább nulla és száz között.

Magyarországon április 20-áig 199-en haltak meg, a közel tízmilliós lakossággal számolva azt jelenti, hogy egymillió emberre 21 elhunyt jut.

Íme egy lista azokról az európai országokról, amelyek előznek minket: Finnország, Lettország, Litvánia, Fehéroroszország, Ukrajna, Szlovákia, Moldova, Csehország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegro, Koszovó, Albánia, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu